Буду захищати Київський Патріархат до кінця, - Філарет

24.05.2019 21:21 6

«Буду захищати Київський Патріархат до кінця!», - заявив журналістам після сьогоднішнього засідання Синоду ПЦУ митрополит Філарет і пообіцяв показати невдовзі що саме для цього буде робити.

Членам Синоду ПЦУ так і не вдалося переконати владику Філарета у тому, що УПЦ КП вже не існує, що тепер це не самостійна одиниця, а частина автокефальної Православної Церкви України на чолі з Митрополитом Епіфанієм.

Владика Філарет заявив, що предстоятеля ПЦУ Епіфанія оточили «промосковські сили, які сюди приїхали, щоб розвалити нашу Церкву»..

На запитання, хто представляє ці сили, Філарет відмовився відповідати: «Не скажу. Але якщо буде треба, то я назву всіх поіменно»..

Філарет заявив, що приймає Томос тільки в тій частині, де українську Церкву названо автокефальною і вчергове заявив, що не погоджується з тим, що ПЦУ не може вести душпастирство за кордоном.

Як вже інформувала РІСУ, раніше почесний Патріарх Філарет виступив із Заявою, в якій підтвердив тезу про існування Київського Патріархату і заявив, що ліквідувати його може тільки Помісний Собор. У заяві Філарет виклав свої умови: Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній несе відповідальність за зовнішнє представництво УПЦ, а Патріарх (тобто він, Філарет) відповідає за внутрішнє церковне життя в Україні. Предстоятель нічого не робить всередині Церкви без згоди Патріарха. Патріарх головує на засіданнях Священного Синоду і на Соборах ПЦУ. Митрополит Філарет захотів скликати Помісний Собор ПЦУ з метою змінити Статут Церкви для подальшого самопроголошення Патріархату.

У відповідь на це очільник ПЦУ Митрополит Епіфаній заявив: «ПЦУ ніколи вже не повернеться до старої моделі управління, як того вимагає Філарет». Тиск і ультиматуми, які ставить перед ним Філарет, Митрополит Епіфаній розцінив, як «приниження Предстоятеля Церкви, бо вони несумісні зі Статутом ПЦУ і Томосом».

Сьогоднішній Синод одностайно, окрім Філарета, засвідчив, що у своєму подальшому житті та діяльності ПЦУ керуватиметься Статутом, який був прийнятий 15 грудня у стінах святої Софії Київської і прописаний у Томосі.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/ocu/75943/

Следующая новость
Предыдущая новость

Помощь с подбором хорошего ритуального бюро Лечение наркомании в Тернополе Модные брендовые купальники на любой вкус Последние новости чемпионата мира по биатлону Как не ошибиться, приобретая межкомнатные двери?

Публикации