Археологи знайшли унікальні артефакти на території Києво-Печерської лаври

18.08.2017 11:49 6

Археологи знайшли унікальні артефакти на території Києво-Печерської лаври

На території Києво-Печерської лаври в Митрополичому саду завершилися масштабні археологічні розкопки. Дослідження проводилость два роки, повідомляє "Сегодня".

"На розкопаних площах знайшли чотири основні шари: раннього залізного віку, або так званого скіфського часу (VII-V ст. до н.е.), давньоруського (XII-XIII ст.), післямонгольського (XIII-XV ст.) І періоду XVIII-XIX ст. Цікавих експонатів знайдено не так багато, але всі вони дуже цінні. Ця територія цікава тим, що раніше вона ніким не забудовувалася, і можна досліджувати чисті культурні шари. Можливо, через три-чотири роки ми будемо робити наукову реконструкцію Митрополичого саду ", - розповів завсектором археології Національного Києво-Печерсько історико-культурного заповідника Сергій Тараненко.

Серед знахідок - фрагмент фарфорового посуду в китайському стилі XVIII-XIX ст., мідний гудзик і стріла XI-XIV ст., металеві пряжки, монета Кримського ханства періоду правління Менглі-Гірея, свинцева печатка і фрагмент заготовки рукоятки ножа, зробленої з рогу тварини, XII-XIII ст.

"Знайдено багато кераміки, але одна з найбільш унікальних знахідок - княжа свинцева пломба XII-XIII ст. зі знаком Рюриковичів - із зображенням двозубця. Це перший випадок фіксації на території Києво-Печерської лаври подібних артефактів", - зазначив Тараненко.

За його словами, ще знайдені фрагменти смальти (кубики, з яких викладалася мозаїка в храмах) із золотою фольгою, фрагмент дитячого скляного перстня XII-XIII ст.

"У той час скляні перестені було масовими і недорогими прикрасами. Їх вміли робити місцеві майстри, тому дозволити такий перстень міг будь-який бажаючий. А ось люди з великим достатком носили прикраси з дорогих металів, щоб підкреслити свій статус", - пояснив археолог.

Є знахідки, які можуть розповісти про побут наших предків. Під час розкопок знайдені останки різних риб: осетра, ляща, щуки і річкового окуня. Деякі з них могли жити 200-300 років тому. Також знайдені великі останки ссавців: бика домашнього, вівці, кози, свині, а також птахів - гусей і курки. А ось з рослин - залишки проса.

До речі, в 50-х роках минулого століття вчені виявили в Лаврі кілька невеликих майстерень і оборонну стіну, яка була побудована в кінці ХІІ ст. і відходила в різні боки від Троїцької надбрамної церкви. Наступного року археологи планують відновити дослідження цієї стіни.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Де відпочивати на Закарпатті? Качественные свечи зажигания по выгодной стоимости Какому святому молиться о потерянной вещи Золотые россыпи игровых автоматов Пирамиды Гимнастические карематы и прочие товары для фитнеса и йоги

Публикации