Фотовиставка «Синагоги Східної та Центральної Європи 1782-1944” від Рудольфа Клейна експонується в Чернівцях

16.08.2017 15:01 6

Фотовиставка «Синагоги Східної та Центральної Європи 1782-1944” від Рудольфа Клейна експонується в Чернівцях

“Синагога – не лише молитовний будинок, це - центр, така собі справжня есенція єврейського духовного та громадського життя, символ солідарності спільноти, її прагнення до життя. В камені, цеглі, дереві, металевій будові синагоги втілюються цінності, ідентичність, мрії єврейства”, – пояснюють організатори виставки.
Експонована в Чернівцях фотодобірка на рол-апах – це дійсно пізнавальна мандрівка в просторі та часі, яка дає можливість побачити кращі синагоги Східної та Центральної Європи. Серед них відвідувач ознайомиться як із знищеними пам’ятками, так і з поновленими в колишній красі та нині діючими храмами.
В результаті кропіткої 20-річної роботи Рудольфа Клейна й народилася виставка, що змістовно покриває фактично всю територію колишньої Австро-Угорської імперії та представляє синагоги як пам’ятки єврейської релігії, культури та мистецтва.
2014-й рік був оголошений урядом Угорщини роком вшанування пам’яті Голокосту. Таким чином угорці прагнули гідно вшанувати пам’ять депортації угорських євреїв у 1944 році. Рішення уряду сприяло реконструкції єврейських пам’ятних знаків та синагог як на території Угорщини, так і на території сусідніх країн.
«В Європі дуже добре розуміють важливість збереження архітектурної історії, - каже директор художнього музею пані Інна Кіцул. - Ці архітектурні пам’ятки можуть використовуватись сьогодні не тільки, як власне, синагоги, вони можуть бути музейними залами, бібліотеками, філармоніями, залами для різних зібрань. Адже архітектура - це зажди свідчення історії народу, в даному випадку – єврейського народу. Це надзвичайно важливе свідчення історії, свідчення того, як цей народ асимілювався в різних краях, вживався в культуру цих регіонів, що відбивалося на особливостях тої чи іншої пам’ятки».
Організатори виставки як з угорської, так і з української сторони, щиро запрошують усіх шанувальників історії, культури, архітектури та мистецтва оглянути найцікавіші єврейські святині Європи, представлені у фотороботах Рудольфа Клейна.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Все для наращивания ресниц в Prime Lashes Табак высокого качества для кальяна от надежного производителя Igra-Slot - сайт, где осуществляются желания при игре в бесплатные видеослоты 300-летие украинского святого отпраздновали в Беларуси Вас ждут бесплатные игральные аппараты на азартном портале СлотсДок

Публикации