У складі Європейського екзархату УПЦ КП – 44 парафії

10.04.2018 11:04 6

У складі Європейського екзархату УПЦ КП – 44 парафії

"Сьогодні численні представники української діаспори дали знати про свої релігійні потреби і виявили бажання бути парафіянами саме УПЦ Київського Патріархату – вони звертають погляд до єдиної православної справді української церкви, яка по суті вже є помісною церквою українського народу, – сказав архієпископ Іларіон. – Нині у складі Європейського Екзархату є 44 парафії: в Нідерландах – 2, Угорщині – 1, Італії – 8, Франції – 6, Швеції – 5, Німеччині – 6, Іспанії – 3, Португалії – 5, Чехії – 1, Великобританії – 1, Литві – 1, Фінляндії – 1, Австрії – 1, Словенії – 1, Греції – 1, Швейцарії – 1".
Наразі ними опікується архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, виконуючий обов’язки екзарха Європи. Архієрей пояснює ситуацію: "... Парафії за кордоном – не тільки в Європі, а й в Америці чи Австралії – ставлять певні виклики перед священиками. Адже там вони крім душпастирської діяльності змушені ще додатково десь заробляти. І наші священики не горді, а настільки смиренні, що не гребують цим. Вони можуть працювати там, де для них це можливо, щоб забезпечити себе, сім’ю, мати все необхідне для проведення церковної служби. Поки що ми не можемо утримувати в Європейському Екзархаті владику, тобто окремого архієрея, тому що це має бути його постійним місцем осідку – я не кажу про резиденцію, а бодай скромну квартиру. Де це буде, – не має значення. Все залежить від тенденції розширення громад нашої церкви, також від того, чи допомагатимуть нам, чи будуть перешкоджати".
Екзархат Європи поки не має типових храмів. "Ми укладаємо певні угоди оренди чи співоренди із парафіями римо-католицькими або протестантськими – з останніми, наприклад, практикуємо таке у Німеччині чи Швейцарії", – каже владика.
Цих проблем позбавлені парафії Української Греко-Католицької Церкви, яка теж опікується українською діаспорою. "... Вона має набагато більше парафій, але це пояснюється не тим, що там так багато греко-католиків, а тим, що УГКЦ є по суті філією Вселенської римо-католицької церкви. І для її вірян немає ніяких перешкод, вони можуть без проблем чи співслужити, чи орендувати будь-який католицький храм, тому у них є представництва у всіх європейських країнах і зокрема у всіх великих містах", – пояснює архієпископ Іларіон.
За його словами, спостерігаються тенденції до зростання кількості парафіян в діаспорі – у зв'язку з агресією Росії проти України українці почали гуртуватися навколо церков з українською ідентичністю.

Фото Facebook

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Ремонт выхлопных систем в Киеве Накрутить подписчиков на Телеграмм канал Лас-Вегас: співробітники казино масово страйкують Холодное оружие и сувенирные товары Выгодная химчистка диванов на дому

Публикации