Синод УПЦ виступив проти "односторонньої" автокефалії, дав поштовх нездоровим чуткам про митрополита Олександра (Драбинка) та призначив єпископом архімандрита Гедеона (Харона)

25.05.2018 21:13 9

Синод УПЦ виступив проти

На засіданні було ухвалено звернення до єпископату, духовенства, чернецтва та мирян з приводу ініціатив щодо надання томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні. В ньому негативно оцінюється можливість "одностороннього надання" Константинопольською Церквою автокефалії Українській Церкві, бо "поява іншої паралельної юрисдикції в Україні може породити нові протистояння всередині нашого народу, що не тільки загрожуватиме безпеці держави, але й поставить під питання можливість майбутньої єдності Церкви в Україні. Наш народ може бути розділений надовго, якщо не назавжди".
"Ми розділяємо стурбованість державної влади України наявністю церковного розколу в нашій країні, - говориться у зверненні. - Втім вважаємо, що для успішного вирішення цієї проблеми потрібні інші умови, зокрема мир і стабільність у нашій Державі. Ми завжди сприяли та будемо сприяти Державі у питаннях морального та патріотичного виховання, але виступаємо проти використання Церкви в геополітичній боротьбі. Засвідчуємо відкритість і готовність до будь-якої конструктивної співпраці та діалогу з метою досягнення церковної єдності".
Фактично Синод оприлюднив думку, яку протягом останніх місяців висловлюють керівники цієї Церкви, зокрема керуючий справами митрополит Антоній (Паканич): або автокефалія "за згодою" з Москвою, або - "розділення на століття".
Для проведення урочистих заходів з нагоди 1030-річчя Хрещення Київської Русі утворено Організаційний комітет на чолі з главою УПЦ (МП). 27 липня з нагоди свята відбудеться молебень біля пам’ятника святому рівноапостольному князю Володимиру в Києві, хресний хід від Володимирської гірки до Києво-Печерської лаври, всенічне бдіння на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської лаври. 28 липня відбудеться літургія на площі перед Успенським собором лаври.
Далі, у журналі № 14 засідання, йдеться про те, що члени Синоду "мали міркування" про діяльність митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра (Драбинка), вікарія Київської митрополії, після чого ухвалили таке:

"1. Закликати Преосвященного митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра своєю непристойною поведінкою та життям не порочити високий сан єпископа, який він носить, а також надалі утриматися від будь-яких публічних виступів та висловлювань, що викликають обурення серед єпископату, кліриків та мирян Української Православної Церкви і вносять спокусу в серця віруючих. В разі ігнорування цим братським напоумленням, Священний Синод буде змушений прийняти інше рішення дисциплінарно-канонічного характеру.
2. Нагадати Преосвященному митрополиту Переяслав-Хмельницькому і Вишневському Олександру про те, що Священний Синод Української Православної Церкви на засіданні від 25 квітня 2013 року лише відізвав довідку до Журналу №23 від 21 лютого 2012 року, а не скасував її як таку".

Яку саме "непристойну поведінку та життя" і "порочення високого сану єпископа" мали на увазі члени Синоду, не пояснюється, що дає поштовх для різного роду чуток і пліток у церковному середовищі. Відомо, що за останні місяці ніяких конфліктів і скандалів, пов'язаних з ім'ям митрополита Олександра (Драбинка), у відкритих джерелах не спостерігалось. Зате останнім часом він дав кілька поміркованих інтерв'ю, в яких обгрунтовував бажаність автокефалії для УПЦ.
Синод також призначив двох нових єпископів: вікарним єпископом Горлівської єпархії, а саме єпископом Добропільським, клірика цієї єпархії архімандрита Спиридона (Головастова Сергія Миколайовича), а вікарієм Київської митрополії, єпископом Макарівським, - архімандрита Гедеона (Харона Юрія Самуїловича), намісника Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного чоловічого монастиря м. Києва, більш відомого як тимчасова капличка-самобуд біля фундаменту Десятинної церкви.
Слід зазначити, що протягом останніх місяців архімандрит Гедеон (Харон) перебуває в центрі гучного конфлікту навколо будівництва зазначеної каплички-самобуду.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Где купить бутсы в Киеве? Мультфильм Алиса в зазеркалье: сюжет, оценки, отзывы Качественный ремонт холодильников Знаменитые «камни преткновения» начали устанавливать в Украине Как купить кондиционер и не ошибиться с выбором

Публикации