Разом з Покровою ієрархи церков відзначали День захисника України

16.10.2018 23:59 3

Разом з Покровою ієрархи церков відзначали День захисника України

14 жовтня 2018 року в київському Палаці спорту відбулася суспільно-мистецька акція «Вони присягнули на мир і волю» до Дня захисника України. З самого ранку на Софійському майдані столиці відбувся велелюдний молитвоний захід за участю президента, перших осіб держави, духовенства, а головним чином військовослужбовців. Помолитися за українське військо до столиці також приїхало багато військових капеланів зі сходу України, де вони вже тривалий час укріпляють у вірі та піднімають патріотичний дух воїнам – тим, хто боронить навіть сьогодні у їхнє свято мир та безпеку.
У промові перед собором святої Софії глава УПЦ КП патріарх Філарет звеличив українську армію, яка за останні роки стала боєздатною і спроможною захистити державу.
Надвечір у Палаці спорту святковий захід із вшанування захисників держави розпочався з молитви до Пресвятої Богородиці, яку зі сцени виголосили військові капелани Київського Патріархату разом з головним капеланом України - головою Синодального управління військового духовенства УПЦ КП митрополитом Іоном (Яременком). Спеціально до цієї події військові священики, які неодноразово в ротаційному порядку залучались до пастирської опіки військовослужбовців в зоні АТО, а тепер ООС, з’їхалися до Києва прямо з прифронтової території.
Урочистий захід був підготовлений Департаментом соціальної політики Київської міської державної адміністрації спільно з Всеукраїнською концертно-театральною компанією «Київ».
В єпархіях УПЦ (МП) також відбулись заходи з нагоди Дня захисника України. Зокрема, владика Анатолій, митрополит Сарненський і Поліський, взяв участь у святкових заходах у Рівненському обласному драматичному театрі. Владика Анатолій, звернувшись до воїнів-захисників держави, зокрема, сказав: «Сьогодні Держава відзначає День захисника нашої Вітчизни. Обов’язок Церкви – молитися за воїнів-захисників Держави. Тож, зичу Вам гідно понести звання воїна, захищати нашу Вітчизну, щоби нарід України міг мирно і щасливо жити в ній».
12 жовтня у залі Вінницької обласної філармонії також відбулися урочистості з нагоди Дня захисника України. У заходах взяли участь представники духовенства Вінницької єпархії УПЦ (МП) на чолі з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном. Після вітальних слів відбулося нагородження військовослужбовців та представників громадських і ветеранських організацій. Серед нагороджених був митрополит Симеон, якому вручили відзнаку Міністерства оборони України.
Того ж дня, з благословення Никодима, архієпископа Сєверодонецького і Старобільського УПЦ (МП), прес-секретар єпархії ієромонах Мелетій (Шаповалов) відвідав 59-й мобільний військовий госпіталь м. Сєверодонецька. В особі керівництва госпіталю отець Мелетій привітав весь медперсонал і пацієнтів з наближенням свят — Покрови Пресвятої Богородиці та Днем захисника України. Він висловив подяку за нелегку працю і повагу, бо професія військового медика поєднала в собі і мужність, і душевну теплоту, і патріотизм. «Уповайте на Господа, і Його благодать завжди буде з вами. Як і заступництво Пресвятої Богородиці, незримий покров Якої завжди перебуває з нами», – наголосив священик.
14 жовтня глава УГКЦ верховний архієпископ Святослав виголосив проповідь в прокафедральному соборі Святої Софії в Римі. Цього ж дня під час храмового свята Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ у Пирогові в Києві з промовою виступив владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ. Обидва архієрея згадали
«Напередодні російської агресії в Україні, у навечір’я свята Благовіщення, ми відновили посвяту України під покров Богородиці. Сьогодні ми бачимо плоди цього покрову. Так само як Христос зворушився на плач матері над своїм сином, так само Він спішить на молитви своєї Матері, котра плаче над нашою країною. Наш народ відчуває себе в безпеці під покровом Діви Марії, а українське військо – відвагу перемагати смерть, захищати мир та життя для нашого народу і нашої держави», – сказав Святослав.
Владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, звернувся до військовослужбовців Національної гвардії України та курсантів Військового інституту телекомунікацій та інформатизації, які взяли участь у спільній молитві разом зі своїми військовими капеланами - о. Валерієм Громом та о. Миколою Мединським.
Говорячи про День захисника України, владика Богдан зауважив, що стосовно воїнів залишаємося у потрійному боргу. «Ідеться передусім про борг вдячності. Не лише сьогодні, у День захисника України, але щоразу, коли стрінемо наших воїнів, із наших уст нехай прозвучать прості, але щирі слова: "Дякуємо вам за служіння!" Другим нашим боргом перед захисниками є борг молитви, і то щоденної. Наша молитва за них нехай стане джерелом їхньої сили і мужності та захистом перед видимими і невидимими ворогами. А третій борг – це виконати свій обов'язок перед Батьківщиною і власним народом на тому місці, де Боже Провидіння нас поставило, щоб ми не змарнували всередині країни всього того, що наші захисники ціною власного здоров'я, а часом і життя, захищають на фронті», – пояснив архієрей.
«Нехай наша вдячність полине до госпіталів, де лікуються наші солдати, нехай наша вдячність і низький поклін полине до родин, які оплакують втрату наших рідних. Вони є наші, не чужі, бо вони за нас віддали своє життя. Про це ми не сміємо ніколи забувати, про це ми маємо нагадувати собі та своїм внукам. Ми маємо виховувати наших дітей так, щоб вони знали, кому вони завдячують мирним небом над головою і своїм майбутнім», – закликав секретар Синоду єпископів УГКЦ.

Настоятеля Гарнізонного храму Львівської архієпархії УГКЦ о. Степана Суса та його помічника о. Тараса Михальчука нагородили відзнакою президента України.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Як правильно вибирати ляльку? Еще больше возможностей приобрести товары по выгодной цене "Amnesty International" видит "агрессивное наступление" конфессий на парламент Украины Каталог футболок с огромным списком рисунков Для чего дарить цветы?

Публикации