Мусульманам Дніпра повернули історичну будівлю соборної мечеті

02.08.2018 19:58 15

Мусульманам Дніпра повернули історичну будівлю соборної мечеті

— Історична та знакова подія для України! Влада міста Дніпро повернула мусульманській громаді будівлю старої мечеті, що була відібрана комуністами у мусульман та використовувалась як спортшкола, — сказав шейх Саід Ісмагілов. — Насамперед, дякую меру міста пану Борисові Філатову, що пообіцяв повернути мечеть громаді і виконав свою обіцянку. Також дякую всім причетним до цієї події, зокрема Меджлісу кримськотатарського народу, Мустафі-ага Джемілєву, Рефату Чубарову та всім іншим. По-друге, закликаю всіх мусульман міста Дніпро бути єдиними і разом відроджувати духовне життя в цій мечеті, разом робити благодійні та доброчинні справи, разом збиратись на молитви та свята, разом любити та захищати Україну. Ми вигідно відрізняємось від Росії: там демонтують та зачиняють мечеті, а в нас їх повертають вірянам. Вважаю, що лише за це ми морально зобов’язані любити та захищати Україну, — висловив свою точку зору муфтій.
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз в коментарі QHA повідомив, що указ про передання культових споруд місцевим релігійним громадам було підписано ще в 1995 році.
— Існує указ Президента України від 1995 року про передання у користування культових споруд місцевим релігійним громадам. Спроби десятиліттями вирішити питання про передання історичної будівлі колишньої мечеті в Дніпрі не приводили до результатів. Сьогодні, завдяки керівництву міста й області, це питання вирішили. Депутати міської ради проголосували одноголосно, в нашій присутності, і сам мер дуже чітко висловив свою позицію про відновлення історичної справедливості в цьому питанні, — зазначив Чийгоз.
За його словами, кримськотатарська громада придбала будинок у Дніпрі, куди «переселять» дитячу спортивну школу, розташовану в будівлі мечеті.
— Ми зі свого боку допоможемо переселити дитячу спортивну школу в заклад, що відповідає нормам, а місто нам передасть будівлю мечеті. Для школи вже купили іншу будівлю, місто проведе в ній ремонт.
Заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу нагадав, що Катеринославську соборну мечеть побудували ще на початку ХХ століття. Кримськотатарська громада за допомогою влади Дніпра планує відновити первозданний вигляд мечеті.
Як повідомляє прес-служба міськради Дніпра, під дитячу спортивну школу облаштують колишню будівлю спорткомплексу «Стальінвест». Площа нового будинку практично така ж, як і мечеті. А в Соборної мечеті облаштують і кримськотатарський культурний центр.
— З цього питання були довгі та ефективні переговори, до яких залучали, зокрема, турецький уряд. Після того, як ми переведемо в нове приміщення спортивну школу — це питання узгоджено з батьками і дітьми — нічиї інтереси не постраждають. Вона є символом відновлення справедливості після кількох десятків років. У нас буде і спортивна школа, і культурний центр кримськотатарського народу. Виграють усі, — сказав мер Дніпра Борис Філатов.
Відзначається, що для реконструкції нового комплексу планують залучити турецьких інвесторів. У нове приміщення школа має переїхати навесні 2019 року.
1 червня 2018 року мер Дніпра Борис Філатов і голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров підписали меморандум про співпрацю, ключовим пунктом якого є рішення про передання будівлі Катеринославської соборної мечеті кримськотатарському народу. Меморандум, який підписали безстроково, серед іншого, декларує і нові можливості для розширення співпраці в культурно-гуманітарній сфері. Йдеться про зміцнення взаєморозуміння між релігійними організаціями різних віросповідань, захист прав і законних інтересів мусульманської громади.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Де відпочивати на Закарпатті? Получение клиентского статуса и соответствующие привилегии Почему люди так любят играть в игровые автоматы вулкан бесплатно Лучшая стоматологическая клиника Оптимальный вариант доставки из Китая- железнодорожные перевозки

Публикации