Київський муфтій вручив приз авторці фантастичного роману «Вони повертаються»

15.06.2018 13:43 9

Київський муфтій вручив приз авторці фантастичного роману «Вони повертаються»

— Роман «Вони повертаються» — секулярний, — підтвердила й рецензент твору, старший науковий працівник Львівського музею Івана Франка Соломія Вівчар, що також займається ісламознавчими студіями. — Помітно, що автор налаштований рішуче проти будь-якої ідеології й навіть релігії. Панівною релігією у творі начебто є Іслам, хоча й не звичний нам, а «неоіслам», який мав би бути сумішшю Ісламу та якихось футуристичних вірувань. Зрештою автор не дає опису цієї релігії, обмежуючись лише стереотипними уявленнями сучасних українців про Іслам, почерпнутими з інтернету й ЗМІ. <…> Ідеться навіть не про Іслам, а лише про авторську версію з зовнішніми атрибутами Ісламу, використану для розвитку сюжету.
Утім, за словами муфтія Духовного управління мусульман України «Умма» Саіда Ісмагілова, цей твір цікавий іншим:
— Письменники частіше за все обігрують образ Роксолани, гареми, інтриги, а кожна українська жінка щонайменше прагне стати дружиною султана. А цей роман — про майбутнє, де нема непорозумінь на релігійному ґрунті, де значна частина населення України — мусульмани, про екологію, демографічні проблеми, а в центрі — постать інтелектуалки, жінки-біолога, що не може народити дитину.
Нагадаємо, 2017 року мусульманська громада України вирішила долучилися до Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» й заснувати спеціальну номінацію для письменників, чиї твори пов’язані з ісламом і мусульманами.
Торік першу премію серед романістів отримав письменник із Херсона Віктор Михайлов. Його рукопис «Останній бій Урус-шайтана» визнаний за найкращий, і він виграв не лише основну номінацію, а й спеціальну премію від українських мусульман. Окрім диплома від журі переможець отримав переклад Корану українською мовою від ДУМУ «Умма» з рук муфтія Саіда Исмагілова, а також грошовий приз від Всеукраїнської асоціації «Альраід».

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Исламский культурный центр открыл в Харькове свою гимназию Большой выбор красивых и долговечных кроваток в интернет-магазине detyam-shop.com.ua Красивые детские фотозоны по выгодной цене Биокамины – новинка, заслуживающая внимания Быстрый и качественный ремонт кофе машины Saeco

Публикации