В Константинопольському Патріархаті помолилися за запорізьку дитину, яку відмовились відспівувати в УПЦ (МП)

09.01.2018 13:34 30

В Константинопольському Патріархаті помолилися за запорізьку дитину, яку відмовились відспівувати в УПЦ (МП)

Напередодні Різдва Христового у Запоріжжі священик УПЦ (МП), запрошений ритуальною службою, відмовився відспівувати трагічно вбите самовбивцею 2-х річного немовля через те, що його після народження хрестив священик УПЦ Київського Патріархату. Мати дитини зі сльозами на колінах благала священика не відмовляти у молитві за немовля, але він наодріз відмовився. В іншому храмі УПЦ (МП) м. Запоріжжя так само відмовили у відспівуванні. Митрополит УПЦ (МП) Запорізький і Мелітопольський Лука (Коваленко) навіть похвалив своїх священиків за це. Виправдовуючи дії своїх підлеглих, митрополит заявив, що стосовно хрещених в УПЦ КП людей так само вчиняють і в усіх інших Православних Церквах світу, зокрема й у Константинопольському Патріархаті.

Позиція Запорізької єпархії УПЦ (МП) викликала гучний резананс в Україні. Тисячі користувачів соціальних мереж приєдналися до акції протесту. У храми УПЦ (МП) несуть іграшки і поширюють в соцмережах фотографії з хештегом #принеси_ляльку (або: #принеси_куклу).

У своїх коментарях відомі православні богослови архімандрит Кирило (Говорун), протодиякон Андрій Кураєв та багато інших наголошують, що у Запорізькій єпархії порушують церковні канони.
Митрополит УПЦ (МП) Олександр (Драбинко) зазначає, що згідно з канонами може не визнаватись лише миропомазання УПЦ КП, але здійснене над немовлям хрещення з виконанням усіх необхідних православних молитов в ім’я Отця, і Сина і Святого Духа (т.зв. хрещенська формула в ім’я Св. Трійці) не підлягає у православ’ї запереченню не лише щодо УПЦ КП, але й щодо хрещених католиків та протестантів. «Коли ще за митрополита Володимира зверталися люди, хрещені в Київському патріархаті, ми їх приймали через миропомазання. Тобто ми визнаємо таїнство хрещення у католиків, у протестантів, у всіх тих, хто був хрещений в ім'я Святої Трійці. Ми можемо не визнавати таїнство конфірмації, тобто миропомазання», - наголосив митрополит УПЦ (МП). Також ієрарх наголосив, що кожен віруючий може помолитися "за новопреставленого немовляти" такою молитвою: "Упокой, Господи, душу новопреставленого немовляти". А також подати у церкві поминальну записку, поставити свічку або подати милостиню і попросити помолитися за спочилу дитину.
Про молитву за загиблу у Запоріжжі дитину вже сповістив ієрарх УПЦ (Константинопольского Патріархату) на свій сторінці у facebook. Зокрема, як пише архієпископ Даниїл, вони «в цей Святий Вечір молились та засвітили свічу Святвечора в пам`ять трагічно загинувшого дитяти Божого Євгена із Запоріжжя...»

В Константинопольському Патріархаті помолилися за запорізьку дитину, яку відмовились відспівувати в УПЦ (МП)

Разом з архієпископом Даниїлом за богослужінням за новопреставленого немовля з Запоріжжя, якого відмовились відспівувати в УПЦ (МП), молилися клірики храму УПЦ (Константинопольского Патріархату) в Бенсенвілл митрофорний протоієрей Богдан Калинюк, протоієрей Андрій Шельвах та протодиякон Андрій Фрончак.

В Константинопольському Патріархаті помолилися за запорізьку дитину, яку відмовились відспівувати в УПЦ (МП)

Таким чином, заява митрополита УПЦ (МП) Луки Запорізького про те, що жодна Православна Церква у світі, зокрема і Константинопольський Патріархат, не відспівують хрещених в УПЦ КП православних християн, навряд чи відповідає дійсності.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Як правильно вибирати ляльку? Объявлен кастинг участников мюзикла «Лютер», который состоится в Украине Качественные итальянские межкомнатные двери Продажа биокаминов, сделанных в Украине Игры в клубе Азино777 для настоящих ценителей риска

Публикации