Архієпископ УПЦ КП відвідав українську діаспору в Португалії, міську раду, посольство України та розповів на конференції про "справжню Помісну Українську Православну Церкву"

01.12.2017 19:15 15

Архієпископ УПЦ КП відвідав українську діаспору в Португалії, міську раду, посольство України та розповів на конференції про

В науковому заході, який проходив у місті Порту, владику супроводжував заступник голови УЗЦЗ архімандрит Кіріон (Інасарідзе), настоятель парафії на честь святого архистратига Божого Михаїла м. Авейро протоієрей Василь Бундзяк та настоятель парафії на честь Різдва Іоана Предтечі м. Віла Реал ієрей Сергій Ковальчук.
В першій частині, присвяченій ролі ЄС у розвитку демократичних процесів в Україні, виступили посол України в Португалії Інна Огнівець, начальник Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір, директор Департаменту з питань двостронніх відносин з країнами Європи МЗС Португалії Антоніу Сабіду Кошта та Жорж Тавареш де Сілва, доцент Інтернаціонального університету до Міньо.
В другій частині, присвяченій інтеграції українців в Португалії, виступив архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. Він передав присутнім вітання та благословення патріарха Філарета та наголосив, що український народ протягом багатьох століть боровся за свою незалежність, яку зараз захищає від агресора на сході України.
Також архієрей відзначив, що разом із боротьбою за незалежність своєї вітчизни, український народ виборював право мати в себе єдину помісну Українську Православну Церкву.
«І це справедливо, оскільки усі держави, які свого часу добилися незалежності, ставили питання про створення незалежної Церкви. Прикладом для нас є Болгарія, Греція, Румунія, Сербія, Польща, - сказав архієрей. - Ось чому, коли у серпні 1991 року була проголошена незалежна Українська держава, у листопаді того ж року відбувся Помісний Собор Української Православної Церкви Московського Патріархату, який проголосив, що у зв’язку з тим, що Україна стала незалежною державою, Українська Православна Церква повинна стати автокефальною. Рішення було прийнято одностайно і воно відповідало духу часу і результатам всенародного референдуму, який 92% голосів підтвердив рішення Верховної Ради України. Проте, хоч Радянська імперія розпалася мирно, Московська Патріархія, яка завжди служила та продовжує служити імперським інтересам Росії, виступила проти української автокефалії. Саме тому у 1992 році, в Харкові, за допомогою несвідомих українських єпископів вона вчинила розкол українського православ’я. І з того часу однією із складових державотворення постало також питання про об’єднання українського православ’я...».
Також він зазначив: «З ласки Божої в нас сьогодні є справжня Помісна Українська Православна Церква, яка не підпорядковується ні Москві, ні Константинополю. Українська не тільки по назві, але й передовсім по своїй суті – з українською мовою богослужіння, з українським Священним Писанням, з перекладами українською мовою святоотцівської спадщини, з українською правдивою історією та, найголовніше, з духовенством, інтелігенцією та щирим українським народом, вихованим на патріотичних засадах любові до своєї землі та з великим прагненням творити своє спільне майбутнє, в основі якого стоїть та завжди буде стояти Євангельська заповідь любові до Бога та ближніх».
Разом з цим владика Іларіон вказав на важливості утворення українських громад за кордоном та подякував тим, хто цьому сприяє: «...Тому я щиро дякую Католицькій Церкві в Португалії та Португальській державі за надання можливості українцям здійснювати Богослужіння і молитися своєю мовою, зберігати свої звичаї та традиції».
Наостанок в.о екзарха Європи висловив співчуття і солідарність португальцям, які нещодавно пережили страшну трагедію – пожежу, в якій загинуло близько 100 людей, та запропонував хвилиною мовчання вшанувати їх пам'ять.

Архієпископ УПЦ КП відвідав українську діаспору в Португалії, міську раду, посольство України та розповів на конференції про "справжню Помісну Українську Православну Церкву"

Також під час наукового заходу виступили голова асоціації «Словесна піраміда» Мирослава Мартинюк, голова асоціації «Українсько-Португальський соціально-культурний центр» протоієрей Василь Бундзяк та представник Католицької Церкви доцент Жорж Куння.
Цього ж дня голова Управління зовнішніх церковних зв'язків УПЦ КП провів ряд зустрічей у м. Брага. Найперше архіпастир відвідав місцеву школу, де зустрівся з дирекцією навчального закладу. Владика подякував їм за постійну підтримку, а також за український куток, який діє у школі. Потім архієпископ Іларіон відвідав міську раду, де провів зустріч з віце-президентом Фірміньо Маркуш та з першим заступником віце-президента сеньйорою Кріштіною. Сторони зустрічі обговорили ряд питань, що складають взаємний інтерес.
Того ж дня в. о екзарха Європи архієпископ Іларіон з нагоди 4-ї річниці відзначення Дня гідності та свободи очолив панахиду біля пам'ятного знаку героям Небесної сотні та воїнам, які віддали своє життя за волю і незалежність України в місті Брага (Португалія). Разом з архієреєм та священнослужителями молився посол України в Португальській Республіці Інна Огнівець, генеральний консул України в м. Порто Анатолій Коваль, начальникик Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір, представники дипломатичних установ та українська діаспора.

Архієпископ УПЦ КП відвідав українську діаспору в Португалії, міську раду, посольство України та розповів на конференції про "справжню Помісну Українську Православну Церкву"

Наприкінці дня в.о. екзарха Європи УПЦ КП взяв участь у благодійній вечері «Солідарність з Україною», кошти з якої будуть спрямовані дітям українських воїнів, що загинули під час проведення АТО на сході України. Під час благодійної вечері архієпископ Іларіон відзначив депутата Європарламенту Жозе Мануела Фернандеша орденом святого князя Володимира Великого III ступеня.
Наступного дня, 25 листопада, на запрошення посла України в Португалії Інни Огнівець, архієпископ Іларіон відвідав Посольство України в Лісабоні.
Під час зустрічі, участь в якій брали начальник Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір, громадський активіст Людмила Хол, депутат Лісабонської міської ради Аліна Галаш-Хол де Беувінк, головний координатор УГКЦ священик Ілля та голова спілки українців в Португалії Павло Садоха, було обговорено життя української громади в цій країні.

Архієпископ УПЦ КП відвідав українську діаспору в Португалії, міську раду, посольство України та розповів на конференції про "справжню Помісну Українську Православну Церкву"

Наприкінці зустрічі архієпископ Іларіон відзначив важливу роль і діяльність українських дипломатів в Португалії та благословив їх на успішну службу на благо батьківщини та українського народу. З благословення патріарха Філарета архієпископ Іларіон відзначив посла України Інну Огнівець, а також Людмилу Хол та Аліну Галаш-Хол де Беувінк медалями «За жертовність і любов до України».
Потім владика Іларіон відвідав українську школу в Лісабоні – культурно-освітній центр «Дивосвіт». Разом з послом України Інною Огнівець архіпастир поспілкувався з учнями та вчителями цього навчального закладу.

Архієпископ УПЦ КП відвідав українську діаспору в Португалії, міську раду, посольство України та розповів на конференції про "справжню Помісну Українську Православну Церкву"

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Быстрая доставка покупок из США Компрессорные станции по ценам производителя Вам нужны живые подписчики в Телеграмм Серебряные, золотые и позолоченные крестики в ассортименте Отличные четки из натуральных материалов

Публикации