У Кропивницькому презентована виставка «Іконописна майстерня Якова Паученка» про зодчого міста XIX-XX ст.

21.08.2018 15:33 15

У Кропивницькому презентована виставка «Іконописна майстерня Якова Паученка» про зодчого міста XIX-XX ст.

Влаштування виставки є символічною акцією, адже діяльність талановитого зодчого Якова Васильовича Паученка (1866-1914), якому довелося творити архітектурне обличчя історичного центру міста Єлисаветграда (потім Кіровограда, а з 2016 р. Кропивницького), була тісно пов’язана і з сакральним мистецтвом.
За його проектами у свій час було зведено чимало храмів, які нині є пам’ятками архітектури та містобудування, в т.ч. і Свято-Вознесенський собор у місті Бобринці Кіровоградської області. Успішно керував Я.В.Паученко також іконостасною, художньо-іконописною та позолотною майстернею, успадкованою від батька Василя Семеновича.
У відділі рідкісної книги Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського зберігається фотоальбом, який яскраво ілюструє роботу цієї майстерні, що почала діяти ще в 1861 році.
Експозицію представленої виставки складають не лише унікальні фотознімки, документи, ескізи та проекти, що яскраво розповідають про діяльність іконостасної, художньо-іконописної та позолотної майстерні Якова Паученка, а й репродукції ікон з музейної колекції сакрального мистецтва, одна з яких — «Богородиця з дитям» кін. ХІХ ст., за припущенням, виконана саме в цій майстерні.
Також інформативною складовою виставки стали унікальні книги з фондового зібрання музею, які в повній мірі розкривають історичний шлях українського іконопису.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Чудотворная икона в помощь от пагубной зависимости Чудеса Афонского старца Ефрема Филофейского Основы ремонта домашней электроники Заказать наружную рекламу для бизнеса Выбор способа печати этикеток

Публикации