У Кривому Розі видали розкішу збірку «Музейний простір: Збереження та презентація предметів юдаїкі»

12.01.2018 13:04 15

У Кривому Розі видали розкішу збірку «Музейний простір: Збереження та презентація предметів юдаїкі»

Світлана Піддубна, директор Музею і керівник організації «Кетер», зазначає: «Україна – держава багатонаціональна, тому наполегливо назрів процес переосмислення її минулого, пов’язаний, перш за все, з переосмисленням інтегрованої полікультурної історії етносів, які з давніх часів проживають на її території. В контексті цього, найбільш пильного вивчення вимагають історія і культура українських євреїв, оскільки, незважаючи на довготривале витіснення радянською владою, згадок про них, як про народ, що має значний історико-культурний багаж, їх внесок в соціально-економічний та суспільний розвиток України є досить вагомим».
Мета видання сформульована так - «видання є популярізацією знань про єврейську культурну спадщину», а його зміст описується так - «У збірнику опубліковані наукові праці – матеріали Всеукраїнського науково-практичного семінару «Музейний простір: збереження та презентація предметів юдаїки. Обмін досвідом» – доробки, що підготували вчені-історики, музейні працівники, сферою діяльності яких є дослідження минулого євреїв України, проблеми збереження та презентації юдейських артефактів в музейних колекціях».
Видатні вчені України помістили в книзі свої статті з різних аспектів актуальних питань модерного підходу до розуміння збереження єврейської спадщини:
- Микола Горох. Євреї та Торгсин (1930-1936);
- Ігор Дворкін. Українські євреї у багатоетнічній парадігмі історії України: довге ХІХ сторіччя
- Вікторія Мудріцька. Збереження та презентація предметів юдаїкі у Чернігівському історичному музеї імені В.В. Тарновського;
- Світлана Палатна. Срібна юдаїка XVIII-XX ст. у зібранні МІКУ;
- Ірина Сергєєва. Музей і Архів Єврейського історико-етнографічного товариства (1914-1929);
- Надія Уфімцева. Локальна історія через музейну колекцію;
- Юрій Чирва. Частка євреїв Катеринославщині та Херсонщини
- в период національно-визвольних змагань українського народу (1917-1921 рр.);
- Роман Шляхтич. Голокост на Кріворіжжі: виконавці та жертви;
- Маріанна Шпак. Реалізація проекту ОЗЕТ на Кріворіжжі;
- Вадим Яшин. Єврейські погроми на Півдні України (ІІ пол. ХІХ - поч. ХХ ст.).
У збірнику 126 сторінок, і крім самих авторських текстів та великого наукового апарату, він рясно ілюстрований.
Книга видана обмеженим накладом в Кривому Розі, видавець - Роман Козлов, ISBN 978-617-7104-94-9, бібліотечний код - М89, УДК ​​069.01 (06).
Презентація збірки «Музейний простір: Збереження та презентація предметів юдаїкі» відбулася в кінці грудня в Музеї «Михайла Мармера» і на ній були присутні викладачі Криворізького педагогічного університету, деякі автори статей, а також студенти історичного факультету, вчителі та учні Криворізької загальноосвітньої школи №8.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

УПЦ КП презентувало відео «90 псалом - молитва воїна та капелана» Адвентисты доставили в зону АТО более 12 тысяч литров питьевой воды Красивые детские фотозоны по выгодной цене Ракетки для бадминтона Екс-депутат Житомирської міськради під виглядом клірика вимагає з людей гроші

Публикации