Мінкульт закликає УПЦ пояснити чергову співпрацю її митрополита з владою "ЛНР"

14.07.2017 4:10 12

Мінкульт закликає УПЦ пояснити чергову співпрацю її митрополита з владою

У заяві зазначено, що Мінкульт України "здійснює постійний моніторинг релігійної ситуації на території окупованого Російською Федерацією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей" і періодично "фіксує матеріали, що вказують на факти відвертої співпраці представників кліру та вищого духовенства Української православної церкви... з представниками проросійських терористичних організацій ДНР та ЛНР".
В тому числі у заяві від 13 липня Мінкульт наголошує, що на початку травня 2017 р. луганською сепаратистською інформаційною агенцією «Істок» було оприлюднене інтерв’ю А. Ліцоєва, очільника "Державного комітету з питань релігії та духовності Луганської Народної Республіки", який зізнався у тому, що отримав цю посаду завдяки протекції владики Митрофана (Юрчука) – митрополита Луганського і Алчевського, постійного члена Священного Синоду УПЦ (МП).
"Ключевую роль в этом выборе сыграл конечно наш владыка – Митрополит Митрофан... Он меня пригласил на беседу по этому поводу, а потом ещё довольно долго взвешивал все за и против по моей кандидатуры. И, думаю, молился об этом решении Богу. И когда убедился, что никакой «политической ангажированности», или ещё каких либо примесей в этом деле не будет, и когда смог почувствовать мою личную ответственность и готовность служить общему делу очень многих верующих людей в регионе (причем различных конфессий) – то тогда и благословил мне занять эту должность, рекомендовав меня руководству республики", – заявив Андрій Ліцоєв.
Він додав, що буде розвивати "особо перспективное направление деятельности Комитета, – это создание системного социального сотрудничества с православной церковью в лице местных церковных общин или епархий Украинской Православной Церкви Московского Патриархата сразу по нескольким технологическим направлениям в социуме. В этом безусловно особый приоритет будет отдан образованию, молодёжи, культуре, просветительской деятельности, воспитанию традиционных семейных ценностей, патриотическому воспитанию".
Відтак Мінкульт України звертає увагу на "ганебну тенденцію, що, на превеликий жаль, є нормою в середовищі кліру УПЦ", та "в черговий раз, закликає керівництво Української православної церкви та її вірних:
- публічно засудити військову агресію Російської Федерації проти України, визнану на міжнародному рівні та припинити співпрацю з терористами, що стане реальним підтвердженням декларацій про нібито підтримку територіальної цілісності України;
- звернути особливу увагу та дати, належну канонічно-дисциплінарну та громадську оцінку системним антиукраїнським висловлюванням й діям окремих представників кліру та вищого духовенства УПЦ, які зайняли відверту колабораціоністську позицію, відкрито співпрацюючи, морально виправдовуючи й духовно підтримуючи російських окупантів.
Також звертаємося до правоохоронних органів й пропонуємо надати антиукраїнським діям та висловлюванням окремих представників кліру та вищого духівництва Української православної церкви належну правову оцінку".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Єпископ УПЦ вибачився за поведінку священика, який зневажив пам'ять воїна АТО Преимущества развивающих деревянных игрушек На Херсонщине духовенство обвинило главу сельсовета в намерении передать фирме с российскими корнями землю, на которой стоит храм УПЦ КП Политеизм как побочный продукт древней глобализации 300-летие украинского святого отпраздновали в Беларуси

Публикации