Історик розкаже в Києві про конкурента лаври — Ніколо-Пустинний монастир Печерська

27.03.2018 18:57 3

Історик розкаже в Києві про конкурента лаври — Ніколо-Пустинний монастир Печерська

Ніколо-Пустинний монастир майже тисячу років загороджував відкритий вид на Києво-Печерську лавру під час руху паломників з півночі. Загороджувала в буквальному та переносному сенсах: багатства та земельні володіння київського Ніколо-Пустинного монастиря в 15-17 ст. й пізніше були цілком порівнювані із лаврськими “активами”. Ще до та за часів “мазепинського Ренесансу” і пізніше обитель була ковальнею інтелектуальних й політичних кадрів для Східної Європи – від Стефана Яворського аж до автора першого підручника східнослов’янської історії Інокентія Гізеля.
"Що ж сталося з цим духовним світочем – конкурентом Лаври, – що тепер ми по крихтам відновлюємо історію, як самого «Ніколи Пустинного», так і усього «Нікольського квадрату» Києва між Нікольською брамою, Аскольдовою могилою, Васильківською брамою та урочищем Ямки над Кловським узвозом? Спробуємо наблизитися до істини завдяки новим відкриттям у архівах і в київському «культурному шарі». Заразом багатьом слухачам може відкритися, що вони народились, виросли або мешкають сьогодні на землях таємничого монастиря", – зазначають організатори заходу.
Лектор – Олексій Зотиков, кандидат історичних наук, сценарист і режисер, який створив більш ніж триста документально-пізнавальних серіалів та окремих фільмів з історії Києва та України (1991 – 2014), автор відомих краєзнавчих телепроектів.
Лекція відбудеться у середу, 28 березня, о 19.00 за адресою: вул. Малопідвальна 21/8, Галерея "КалитаАртКлуб".
Вартість лекції – 150 грн.
Реєстрація на лекцію – обов`язкова: https://docs.google.com...

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Самые красивые соборы Европы: когда можно будет их посетить На аукціоні продають богослужбове приміщення УПЦ Митрополит УПЦ відсвяткував у Севастополі день військово-морського флоту Росії Подними сокровища с морских глубин в казино Лавина! В якій валюті зберігати заощадження у 2018 році?

Публикации