Єпископ УПЦ МП звинуватив журналістів у розпаленні міжрелігійної ворожнечі

12.02.2019 14:31 0

Єпископ УПЦ МП звинуватив журналістів у розпаленні міжрелігійної ворожнечі

На офіційному сайті Кіровоградської єпархії УПЦ МП єпископ Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф (Губень) оприлюднив звернення, у якому йдеться про публікації на сайті місцевої газети «Вечірня газета» «Чиста вода по брудних трубах?» Світлани Орел, «“Не від Бога”: УПЦ, діти та майно» Андрія Трубачева, «Не так паства, як пастирі» Володимира Панченка та «Незалежність духовна і незалежність державна» Сергія Запорожана.

Владика Іосаф вважає, що всі ці публікації розпалюють ворожнечу між громадянами, повідомляє Детектор медіа. Найбільше уваги у зверненні приділено матеріалу Сергія Запорожана.

Обурення Іоасафа, зокрема, викликала така фраза з тексту Сергія Запорожана: «Притомні українці її ідентифікували як УПЦ МП (Московського патріархату). А у простонародному спілкуванні – це гундяївці, путінці, кагебісти у рясах тощо».

На думку архієрея, Сергій Запоржан «поділив український народ на своїх та ворогів, назвавши одну частину народу “притомні українці”, а відповідно іншу частину громадян, які є православними християнами та прихожанами храмів Української Православної Церкви, автор напевно вважає “непритомними українцями”».

Такі висловлювання журналіста «є не тільки такими, що ображають почуття громадян, пов’язаних з їхніми релігійними переконаннями, а й такими, що прямо розпалюють ненависть з боку “притомних українців” по відношенню до іншої частини народу України», вважає єпископ.

Також Іосаф просить обласну владу та правоохоронні органи вжити всіх можливих заходів для забезпечення миру та спокою на Кіровоградщині, надати відповідну оцінку та виступити із заявами щодо недопустимості розпалювання з боку журналістів ворожнечі та ненависті за релігійною ознакою по відношенню до прихожан Української Православної Церкви (МП).

Головний редактор «Вечірньої газети» Сергій Запорожан не вважає звинувачення на його адресу обґрунтованими. «Саме звернення – це скиглення, замішане на брехні і маніпулюванні, – сказав він «Детектору медіа». – По-перше,“путінцями”, “гундяївцями” та “КГБістами в рясах”, я називав не частину українського народу, а саме клір церкви Московського патріархату. Про прихожан у жодній з чотирьох публікацій немає мови, а лише про єпископів і священиків УПЦ».

Він не вбачає розпалювання ворожнечі у публікаціях «Вечірньої газети»: «Після публікацій минуло два тижні – наскільки я знаю, нічого не загорілось, ніде вікно не розбилося, жодна людина не постраждала, навіть не обізвали, не те, що застосували фізичну силу. Тому ніякого розпалювання ворожнечі я не бачу».

Регіональний представник Інституту масової інформації в Кіровоградській області Павло Лісніченко вважає, що в публікаціях «Вечірньої газети» висловлено оціночні судження, за які ніхто не може бути притягнутий до відповідальності.

«Митрополит Іосааф вирішив застосувати неправовий метод реагування на публікації в ЗМІ, але забуваючи, що відповідно до статті 30 Закону України “Про інформацію” ніхто не може бути притягнутий до відповідальності за висловлення оціночних суджень. Не варто забувати й про те, що в нашій країні заборонена цензура та втручання в професійну діяльність журналістів. Що ж до можливого тиску на авторів зазначених у відкритому листі матеріалів, наразі ознак подібних дій ми не вбачаємо, однак будемо тримати ситуацію на контролі. За інформацією наданою нам головним редактором “Вечірньої газети” Сергієм Запорожаном, до видання, станом на сьогоднішній вечір, від імені єпархії ніхто не звертався», – повідомив «Детектору медіа» пан Лісніченко.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_in_massmedia/74681/

Следующая новость
Предыдущая новость

Лучший портал с металлургическими объявлениями Покупка и установка памятников из гранита В УГКЦ вперше відбувається літня школа лідерів мирянських спільнот і рухів А вы уже знаете, где можно получить справку формы 003-В/у быстро и без проблем? Сайт новых русских и актуальных трейлеров

Публикации