Єпископ Сербської Церкви різко відреагував на визнання Елладською Церквою автокефалії ПЦУ

23.10.2019 7:49 3

Єпископ Сербської Церкви різко відреагував на визнання Елладською Церквою автокефалії ПЦУ

За словами представника Синоду СПЦ єпископа Іринея Бачського, включення в диптих предстоятеля ПЦУ Епіфанія, є "останнім кроком перед безоднею ще глибшого і небезпечного розколу у вселенському Православ'ї". Про це інформує «Сегодня».

Нагадаємо, ім'я глави помісної Української Церкви прозвучало під час недавньої Літургії в Салоніках, яку провели Патріарх Константинопольський Варфоломій і архиєпископ Афінський Єронім.

Сербський єпископ заявив, що визнання ПЦУ "потягне виключення імені архиєпископа Афінського з диптиха Російської Православної Церкви і припинення спілкування з усіма єрархами Елладської Церкви", які приймуть його позицію.

Архиєрей звинуватив керівництво Елладської Православної Церкви в розколі і закликав скасувати визнання української автокефалії, додавши, що Сербська Церква не визнає ні ПЦУ, ні її представників.

Додамо, що іншої позиції окремих єпископів СПЦ годі було чекати, оскільки після того, як в минулому році Православна Церква України отримала Томос, президент Чорногорії Міло Джуканович висловив намір зайнятися відновленням автокефальної Чорногорської Православної Церкви, яка на сьогоднішній день залишається частиною Белградської митрополії Сербської Православної Церкви.

За повідомленням «Сerkvarium», 12 листопада Сербська Православна Церква оприлюднила свою позицію щодо останніх рішень Вселенського Патріарха з українського питання. Текст релізу з’явився на офіційному сайті СПЦ, проте він не є безпосередньо соборним документом. Фактично це стислий опис начебто позиції Архиєрейського Собору СПЦ, який викладено відомим прихильником Росії єпископом Бачським Іринеєм. Відповідно, Сербська Церква відмовляється від «літургійного та канонічного спілкування» з цими церковними діячами та їх прихильниками, які визнають автокефалію ПЦУ. Пропонується питання автокефалії та православних діаспор розглянути всім Церквам на Всеправославному Соборі. Залишається дочекатись офіційного тексту заяви Архиєрейського Собору СПЦ, щоб зробити остаточні висновки. Однак, як пише «Сerkvarium», уже зрозуміло, що Сербська Церква не має наміру розривати свої канонічні стосунки з Константинополем через українське питання. Нагадаємо, що Іриней Бачський нещодавно за свою відверто проросійську позицію отримав дуже негативний відгук від представника Константинопольського Патріархату митрополита Мілетського Апостола (Вулгаріса).

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/orthodox_world/77522/

Следующая новость
Предыдущая новость

Подарунок на добру згадку з гравіруванням Выбираем качественный ламинат на пол Изготовление и установка памятников на могилу в Оренбурге Американские металлоискатели GARRETT в Украине Выгодные тарифы на поставки интернета в Киеве

Публикации