Єпархіальні зустрічі для угорської та україномовної католицької молоді проходять на Закарпатті відокремлено

05.10.2017 21:54 9

Єпархіальні зустрічі для угорської та україномовної католицької молоді проходять на Закарпатті відокремлено

На конференції ділилися досвідом праці з молоддю. Для цього були запрошені гості – три священики з Чехії та один зі Словаччини. Колись це була одна країна (Чехословаччина), дві республіки якої дуже відрізняються кількістю похрещених і практикуючих християн, тож мають відмінні способи пасторації. Якщо у Словаччині майже 60-70% похрещених, то у Чехії – 10-15 %. У той час як в Україні християн майже 95 %.
Гості з Чехії – о. Павел Роусек, о. Томаш Гофманн та о. Ян Барборка – розповіли про функціонування центрів для молоді у кожній дієцезії, де під одним дахом живуть молоді люди – хлопці і дівчата, які шукають своє покликання, і один або два священики, які відповідають за молодь. Молоді люди зі всієї дієцезії можуть приїхати у цей будинок і провести тут вихідні дні, щоб відновитись духовно та прожити їх у спільноті любові, а почерпнувши сил, далі повертатись до життя у світі. Також можуть приїхати і батьки з дітьми, тож впродовж усього року там постійно є відвідувачі.
Окрім цього, з молоддю працюють різні монаші згромадження і рухи. Один раз на рік на Квітну неділю проводиться зустріч молоді з єпископом.
Зі Словаччини на зустріч приїхав о. Павло Драб, який донедавна був генеральним вікарієм Кошицької архідієцезії. Він навів статистику церковних навчальних закладів, куди входять дитячі садочки, загальноосвітні школи та коледжі, Університетні Пасторальні Центри у м. Кошице та Прешові. Розповів про центр Маріїнської молоді, про працю з дітьми та молоддю, що ведеться різними згромадженнями сестер-монахинь та рухами в Церкві. Сказав про паломницьке місце Вісока над Угом, де відбуваються паломництва на могилу Анни Колесарової, яка померла як мучениця чистоти наприкінці ІІ Світової війни. У цьому містечку знаходиться Центр для молоді і саме тут щороку проводяться паломництво для молоді.
Працю з підростаючим поколінням у Мукачівській дієцезії представив о. Євген Фізер. Він пригадав проведення футболу, різних зустрічей на різних парафіях, порушив як негативні так і позитивні моменти церковного життя. Пригадав, що загальнодієцезійні зустрічі відокремлені для угорської та україномовної молоді.
Опісля під час дискусії о. Владіслав Бісмак сказав про гарну працю з міністрантами, проведення спеціального табору для них щороку влітку.
Досвідом праці з молоддю у П’яченці поділився о. Сергій Герзанич. Також було згадано проведення міжпарафіяльного змагання – зустрічі Клубу Веселих та Винахідливих, до якої молодь готується заздалегідь.
О. Антон Конєчний наголосив на тому, що у Чехії, Словаччині та Україні релігійна, культурна, історична і соціально-політична ситуація відрізняється, тому треба взаємно вчитись один у одного.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Где найти лучший отдых в Одессе Диваны современные, модульные, модные и необычные Кофе в зернах - удовольствие в каждой чашке Хотите арендовать катамаран в Сочи? Обращайтесь в компанию «Sochi Charter»! УГКЦ проводить «Козацький гарт» у виховних колоніях України

Публикации