Що пишуть у західних ЗМІ про об’єднавчий собор в Україні

16.12.2018 4:51 0

Що пишуть у західних ЗМІ про об’єднавчий собор в Україні

"Голос Америки", 15 грудня 2018

В суботу в Україні відбувається об’єднавчий собор православних церков. Ось що західні видання пишуть про цю подію.

Визначення провідника церкви «припинить відносини, які надавали вплив російським лідерам в Україні з 17-го століття», - пише The Washington Examiner.

Після зміни в проводі православної церкви, Путіну стане складніше проводити «гібридну війну», в рамках якої Росія втілювала операції під прикриттям і, натомість, звинувачувала Україну у переслідуваннях етнічних росіян.

«Одним з найбільших розколів в християнстві за століття» назвали об’єднавчий собор в репортажі NBC, порівнявши його з відокремленням православ’я від католицтва в 1054 році. Критики незалежності української церкви попереджають, що це може призвести до насильства та силових захоплень церков, лояльних російській гілці, наголошує видання. З іншого боку, це рішення може зменшити політичний вплив на церкву, зазначили в NBC навівши аргументи православного священника Кирила Говоруна, професора теології університету Лойоли в Лос-Анджелесі: «Кремль використав Православну церкву з політичною метою і автокефалія має нейтралізувати цей негативнй вплив».

Журналісти газети The Guardian поспілкувалсь з монахами на Афоні в Греції, які мають різне ставлення до незалежності української православної церкви. Видання наводить слова грецького монаха Макарія, який живе на Афоні 51 років: «Україна – незалежна країна і заслуговує на власну церкву».

Однак, не всі поділяють погляди Макарія, зазначає видання. Монах з України Агафон назвав прихильників незалежної української церкви «розкольниками та єретиками». Через теперішню опозицію російської церкви Вселенському партіархату а також інші фактори, для росіян стало складніше відвідувати Афон. Так, бізнесмен Костянтин Малофєєв, який зараз перебуває під санкціями ЄС та США, тепер менше подорожує на Афон через режим санкцій. Все ж вплив росіян на монастир залишається значним. Журналісти поговорили отцем Олександром з Луганська, який підтримував сепаратистів після 2014 року. На його думку незалежність української церкви «означатиме, що 5-7 мільйонів людей потраплять до пекла».

Посол США до Греції Джеффрі Пайет, який раніше служив послом США в Україні, зазначив виданню, що став свідком того, як росіяни застосовують в Греції подібну тактику, що і в Україні. «Звичайно вони (росіяни) не мають в Греції того ж впливу, як в Україні, але використовують ту саму тактику», - заявив посадовець.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/monitoring/society_digest/73928/

Следующая новость
Предыдущая новость

Актуальные новости из Узбекистана и всего мира Высококачественная женская и мужская обувь Как не ошибиться с выбором табака для кальяна Католики і православні спільно пом'янули 74-ту річницю трагічних подій на Волині Идеальный праздник без хлопот от The Catering

Публикации