Через скандал у Запоріжжі віряни залишатимуть УПЦ (МП), - релігієзнавці

11.01.2018 22:45 6

Через скандал у Запоріжжі віряни залишатимуть УПЦ (МП), - релігієзнавці

Ситуація в Запоріжжі, коли священики Української Православної Церкви (Московського Патріархату) відмовилися здійснити відспівування загиблого малюка, хрещеного в Київському Патріархаті, стане приводом для переходу вірян з УПЦ (МП) до УПЦ КП, але такий перехід не буде масовим, вважає завідувач відділу історії релігії та практичного релігієзнавства відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України Людмила Филипович. Про це повідомляє Інтефакс-Україна.

"Те, що сталося в Запоріжжі, - це колосальний виклик для Церкви і для українського суспільства... Для священиків цієї Церкви абсолютною вимогою є невизнання розкольників і невідспівування дітей, загиблих, якщо вони не були охрещені в цій Церкві... Переходи будуть, але вони не стануть масовими. Це дуже складний процес", - сказала Л.Филипович на прес-конференції в середу в Києві.

Старший науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г.Сковороди НАН України Оксана Горкуша додала, що переходи стануть можливі, "тому що вони (Церкви) ідентичні за обрядами, але риторика УПЦ КП зрозуміліша українцям, і вони усвідомлюють, що це їхня Церква, вона так само православна".

Фахівець також нагадала, що УПЦ (МП) не визнає збройної агресії Росії на Донбасі, а також анексії Криму.

"Ми розуміємо, що Церква складається з різних людей. Є багато мудрих і хороших духовних священиків, зокрема й у тій Церкві. Однак існує загальна тенденція, і, говорячи про офіційну риторику Церкви, - не було спростовано, не було оскаржено, а було, навпаки, підтримано на офіційному рівні позицію цього священика. Це свідчить про те, що ця Церква як щось цілісне втрачає релігійні функції... Лякає, що в цій Церкві превалює саме людське, а не духовне", - додала О.Горкуша.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/69678/

Следующая новость
Предыдущая новость

Как правильно выбрать ортопедический матрас для ребенка в интернете Православні ікони та їх види Ламинат самого лучшего качества в Днепре Шаринг на территории Украины, России и Европы Лучшее предложение от игрового клуба

Публикации