Церкви і влада молитовно вшановують пам'ять розстріляних учасників Євромайдану

22.02.2018 17:33 3

Церкви і влада молитовно вшановують пам'ять розстріляних учасників Євромайдану

У Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі УПЦ КП 20 лютого відбулися поминальні богослужіння за спокій душ розстріляних учасників Революції гідності. Панахиду очолив патріарх Філарет. За богослужінням молився президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко, голова ВР України Андрій Парубій, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, віце-прем'єр-міністр України В'ячеслав Кириленко, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, секретар РНБО Олександр Турчинов, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, міністр культури України Євген Нищук, інші офіційні особи, члени родин героїв Небесної сотні, активісти Революції гідності, парафіяни.
«Доки в Україні будуть такі мужні сини та дочки - Україна незборима. І тому ви повинні знати, і ворог наш теж повинен знати, що Україна через ось таких синів і дочок - незборима... Ті, хто віддали своє життя з любові до ближніх своїх, до Бога, до України - ті успадковують вічне блаженне життя. Це повинно надихати вас і на майбутні подвиги, тому що смерть не є поразкою, а смерть часто буває перемогою, як і в цьому випадку», - сказав у цей день патріарх Філарет про героїв Небесної сотні.
Архіиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василь (Семенюк) очолив панахиду за героями Небесної сотні на площі Героїв Євромайдану Тернополя. У зверненні до тернопільської громади архієпископ сказав наступне: «Сьогодні ми зійшлися тут, щоб вшанувати пам’ять Героїв Небесної сотні, які віддали життя за нас, за майбутнє України. Ми співаємо під час їх похоронів: «Герої не вмираю». Так, пам’ять про них жити буде вічно в серцях наших. Ми повинні виховувати молодь, щоб вона ішла слідами тих героїв і, якщо потрібно, йшла в даний час захищати Україну».
Такі ж заходи УГКЦ провела в Києві, Львові тощо.
20 лютого у Житомирі відбулося традиційне Віче пам'яті. На майдані імені С. Корольова до пам'ятного знаку героям Небесної сотні прийшли сотні жителів міста. Поминальний молебень відслужили члени Ради християнських церков м. Житомира і Житомирської області: УАПЦ, архієпископ Житомирський і Поліський Володимир; УПЦ КП, єпископ Житомирський і Овруцький Паісій; УГКЦ, парафія Святого Василія Великого м. Житомира, протопресвітер, парох Віталій Сидорук.
В деяких єпархіях УПЦ (МП) також молитовно вшанували жертв трагічних подій 2014 року на Майдані. Зокрема, клірики Вінницької єпархії взяли участь в урочистому вшануванні пам’яті загиблих біля меморіалу «Небесній Сотні». На заході також були присутні керівники області та міста, військовослужбовці, представники релігійних і громадських організацій.
Того ж дня священнослужителі Луцького міського благочиння Волинської єпархії УПЦ (МП) помолилися за упокій душ загиблих біля Стели героїв, що в обласному центрі. Панахиду очолив секретар єпархії протоієрей Миколай Бондарук. У Хмельницькому у пам’ятних заходах взяв участь протоієрей Михайло Ільницький. Священнослужителі Херсонської єпархії також взяли участь у жалобному мітингу з нагоди четвертої річниці трагічних подій 2014 року, який проходив на площі Свободи в Херсоні. Потім на Алеї героїв священики звершили заупокійну літію за всіма невинно убієнних у ті трагічні дні.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Идеальный сон: выбираем ортопедический матрас Подробно о системах видеонаблюдения - как выбрать правильную В Івано-Франківську освятять першу церкву для дітей В УГКЦ вперше відбувається літня школа лідерів мирянських спільнот і рухів Общественная деятельность Юрия Крука

Публикации