Церкви та експерти дійшли консенсусу щодо закону про військове капеланство

14.12.2017 12:54 9

Церкви та експерти дійшли консенсусу щодо закону про військове капеланство

Учасники круглого столу мали на меті знайти спільне бачення ролі та місії держави і Церкви у забезпеченні права на свободу совісті для військовослужбовців України. Представники різних конфесій обговорили питання статусу військового капелана, його підпорядкування та підзвітності, освіти, методичного та соціального забезпечення.

Серед учасників круглого столу були голова Синодального управління військового духовенства УПЦ Київського Патріархату митрополит Іоан (Яременко), керівник Департаменту військового капеланства Української Греко-Католицької Церкви єпископ Михаїл Колтун, секретар Ради у справах душпастирської опіки при Міністерстві оборони України о. Любомир Яворський (УГКЦ), старший військовий капелан Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн-баптистів Василь Хіміч.

До дискусії долучилися представники Генерального штабу Збройних сил України, Міністерства оборони України, Державної прикордонної служби України, а також народний депутат України Юрій Мірошниченко, помічники інших парламентарів, голова Асоціації українських правників академік Василь Костицький, виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін та інші експерти.

Митрополит Іоан доніс до учасників Круглого столу бачення УПЦ Київського Патріархату майбутнього українського капеланства та його місії серед українських військовослужбовців. Ієрарх наголосив, що майбутній закон повинен вирішити усі спірні моменти, щоб бути підтриманим усіма конфесіями України.

Учасники обговорення погодилися, що військові капелани матимуть статус некомбатантів, без можливості використання ними зброї, та в питаннях душпастирської діяльності підпорядковуватимуться у першу чергу церковним структурам – військовим ординаріатам (єпархіям). Водночас закон повинен передбачити можливість контрактної військової служби для тих капеланів, які мають відповідну військову освіту та офіцерське звання.

Ці та інші узгодженні питання будуть відображені в проекті Закону України «Про військове капеланство», який знаходиться на завершальній стадії розробки. Його фінальне доопрацювання відбудеться у форматі об’єднаної робочої групи з числа представників церков і релігійних організацій, експертів та фахівців парламенту та профільних силових відомств.

"Ми сподіваємось, що відповідний закон буде ухвалений максимум через півроку - до літа 2018-го", – зауважив о. Любомир Яворський.

Як повідомлялося, рік тому за ініціативи Комітету ВР з питань культури і духовності відбулося засідання робочої групи щодо законодавчого врегулювання діяльності військових капеланів.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Еврейская шакшука на завтрак - это то, что от вас точно не будут ждать ваши близкие Шторы плиссе – лучший выбор современной хозяйки Plitka.ua каталог керамической плитки В Одессе выступит христианская группа "NLM" из Амстердама Сайт Casino Tramps подарит удовольствие в бесплатных слотах

Публикации