Церква і влада спільно вшанували пам'ять жертв голодоморів

27.11.2017 16:45 9

Церква і влада спільно вшанували пам'ять жертв голодоморів

Розпочалися заходи панахидою за жертвами голодомору-геноциду українського народу, яку очолив глава УПЦ КП патріарх Філарет.
За панахидою також молилися представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, в т.ч. від УПЦ (МП) -- митрополит Онуфрій, керуючий справами митрополит Антоній та вікарій Київської митрополії архієпископ Ірпінський Климент.
Після панахиди до присутніх звернувся президент Петро Порошенко:
"Ваша Святосте! Ваші блаженства, всечесні отці! Шановні закордонні гості! Дорогі українці, браття і сестри!
Колесо історії крутиться невпинно, і от ми вже наблизилися до вісімдесят п’ятих роковин Голодомору, - чи не найбільшої, а може найбільшої біди, в історії України, однієї з найстрашніших трагедій в людській історії минулого століття.
Після майже шістдесяти років цинічного замовчування шокуюча і жахлива правда пролунала на увесь світ. Архіви – розкриті, свідчення – записані… Заочно й посмертно засуджені судом і прокляті народом організатори Голодомору: Сталін, Каганович, Молотов, Постишев та багато інших.
Що не роковини, то дедалі важче знайти очевидців трагедії, адже будь-кому з тих, хто на власні очі бачив те жахіття, далеко за дев’яносто. Тепер, зараз, це вже обов’язок молодшого покоління не дати згаснути пам’яті про Голодомор, дбайливо передати її наступним генераціям українців. І щоб наші онуки та правнуки ніколи не забули, що тридцять другого року Господь послав Україні врожай - може не найщедріший, але достатній для того, щоб був і хліб, і до хліба. А голод же спричинив кремлівський антихрист, який забрав в мільйонів українців їжу та прирік мільйони українців на муки голодної смерті. Це про нього писав Євген Маланюк в знаменитій поезії "Року Божого тисяча дев'ятсот тридцять третього".
Щоб наші нащадки завжди знали, що то був не просто штучний голод, а ретельно спланований Голодомор. Ба більше - геноцид, за всіма ознаками, як їх визначено в Конвенції ООН від 9 грудня сорок восьмого року.
Щоб на всіх континентах усвідомили, що не визнавати Голодомор – так само аморально, як і заперечувати Голокост" - сказав президент України.
На завершення свого слова Петро Порошенко зазначив, що російська агресія є продовженням політики на знищення України: "Російська агресія проти нас – це продовження іншими методами тієї самої політики на знищення України, яку Москва впроваджувала в тридцяті роки минулого століття" – сказав він.
У церемонії також взяли участь прем’єр-міністр Володимир Гройсман, перший заступник Верховної Ради України Ірина Геращенко, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, представники духовенства, громадськості, дипломатичного корпусу, урядовці, народні депутати.
Після завершення молитви та виступу Президент України оголосив загальнонаціональну хвилину мовчання, після якої розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку». По всій Україні були приспущені державні прапори і обмежено проведення розважальних заходів.

Цього ж дня Константинопольський патріарх від імені Церкви-матері України також оголосив вічну пам'ять жертвам Голодомору і закликав світ допомогти припинити війну в Україні.

День пам'яті жертв голодоморів відзначається щороку у четверту суботу листопада з 1998 року. У цей день вшановується пам'ять жертв голодоморів на території України 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Внаслідок Голодомору загинуло понад 7 мільйонів осіб.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Доступные ритуальные услуги в Николаев Самые свежие новости бизнеса Компрессорные станции по ценам производителя Компания, завоевавшая доверие азартных игроков! Сайт новых русских и актуальных трейлеров

Публикации