Філарет: томос про автокефалію буде до кінця року

23.07.2018 16:24 0

Філарет: томос про автокефалію буде до кінця року

"Було створено спеціальну комісію із трьох митрополитів Константинопольського патріархату, які й об’їжджають всі помісні церкви... Оскільки делегація ще не об’їхала всі помісні церкви, то оголошення рішення щодо Томосу трохи затягується. Згідно процедури, за результатами об’їзду делегація має підготувати відповідний звіт, який розглядатиметься на засіданні Синоду. І вже по факту прийматиметься рішення. Згідно інформації, яка є зараз у нас, Томос буде надано вже в цьому році. Коли саме – за місяць чи восени – конкретики немає, але точно в цьому році", — сказав Філарет.
Він дав прогноз подальшого розвитку подій: "Спочатку відбудеться собор трьох Церков – з числа архієреїв Київського патріархату, УАПЦ та тих із числа МП, хто звернувся до патріарха Варфоломія. Власне це і буде об’єднання Українського православ’я. На цьому Соборі оберуть єдиного Предстоятеля, який і отримає Томос. Ну, а далі найголовніше – процес буде запущений: нова Українська церква входить в спілкування з усіма світовими православними церквами, які акт Томосу визнають. Паралельно з цим тут, в Україні, до неї приєднуватимуться і архієреї, і духовенство, і парафії…"
Щодо УПЦ (МП), то Філарет також оптимістичний в прогнозах: "Після надання Томосу, від Москви відійде більше половини її українських парафій, відтак статус «найчисельнішої» буде втрачено, а разом з ним – претензії на першість... Значна частина єпископату Московського патріархату налаштована на утворення автокефальної церкви. Значна. Але чекають Томосу. Тобто коли Українська церква стане, з їх точки зору, «канонічною». Раз «канонічна», то вони, як українці, приєднуються до цієї канонічної вже для них Української церкви. Ми на це розраховуємо".
Філарет гадає, що очільником об'єднаної Церкви оберуть саме його — як найбільш досвідченого архієрея-адміністратора. Якщо глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій приєднається до об'єднаної Церкви, то зможе бути постійним членом Синоду цієї конфесії, додава Філарет. Єпископи конфесій, які об'єднуються в одну Церкву, не будуть ділити свою паству, каже він, бо "За канонами головне, щоб одна парафія не була підлеглою двом єпископам, а раз кожна парафія буде підлягати тільки одному єпископу - то порушення не буде".
Філарет висловив надію, що парламент України ухвалить закон, який змусить частину УПЦ (МП), котра не увійде до об'єднаної Церкви, закріпити у своїй назві зв'язок з РПЦ/Московським Патріархатом. Також Філарет сподівається на передачу колишньої церковної власності, яка зараз знаходиться у державній (Почаївська лавра і частина Київської лаври), до об'єднаної Церкви.
Щодо храмів, які знаходяться у власності церковних громад на місцях, то Філарет пропонує такий шлях вирішення можливих суперечок: "Депутати підказали, що там варто зазначити: храм має залишитися у повному розпорядженні громади лише в тому разі, якщо цього воліє дві третини громади. Дві третини, не менше – так ми зможемо уникнути релігійної ворожнечі в цьому місті чи селі. А якщо проста більшість - то громада може перейти [до іншої конфесії – ред.], але тоді краще, щоб було почергове богослужіння – щоб храмом користувалися обидві частини громади, і та, яка перейде в Українську церкву, і та, яка схоче залишитися в МП".

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Сайт с лучшими бесплатными видеослотами Аренда яхты в Днепре Где купить хорошие магниты? Виробник «Valeotrikotage» ознайомить вас з чотирма перевагами дитячого трикотажу Средство для безопасного и быстрого похудения

Публикации