ФСБшники влаштували «маски-шоу» під час молитви кримських мусульман

13.04.2018 11:43 0

ФСБшники влаштували «маски-шоу» під час молитви кримських мусульман

У селі Павлівка Джанкойського району 6 квітня співробітники ФСБ, озброєні автоматами й пістолетами, увірвалися на п'ятничний намаз. За словами прихожан павлівської мечеті, силовиків було 20, половина з яких були в масках. Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Ми молитву почали читати, і в цей момент зайшли люди, співробітник ФСБ, який згодом показав нам свої документи. Ми прочитали всю п'ятничну молитву. Після молитви вони всіх нас зупинили біля дверей і почали зйомку, там було 4 чи 5 камер», ‒ сказав батько місцевого імама Іззет у відеоролику, опублікованому учасниками руху «Кримська солідарність».

За його інформацією, кілька співробітників ФСБ були озброєні автоматами та пістолетами. У деяких прихожани побачили наручники та електрошокери. За словами Іззета, один із силовиків повідомив, що вони прийшли, оскільки надійшла скарга на проведення в сільській мечеті «екстремістських заходів».

«Жінка-прокурорша запитала у нас наші документи. Але у нас ніхто з документами не прийшов на молитву. А той співробітник ФСБ відразу дістав теку й каже: «Ось у мене є ксерокси». Він витягує й читає всіх прізвища: хто ходить на намаз, хто не ходить, хто навіть дорогу не знає до мечеті. І тим, хто там був, дали ксерокопії паспортів. Я так зрозумів, що вони всю інформацію на наше село зібрали», ‒ розповів Іззет.

Потім, за словами прихожанина Іззета, всіх відвідувачів мечеті обшукали.

«Нас всіх виводили в іншу кімнату. Просили вийти туди ‒ там стояли співробітники ФСБ в масках з автоматами, наказали підняти руки, проводили обшук. Хто був у шапках ‒ знімали шапки, показували що в шапці. Огляд робили, обмацували всіх, шукали гострі предмети. Але хто з такими предметами приходить на п'ятничний намаз?» ‒ сказав він.

Після огляду речей, як стверджує Іззет, співробітники ФСБ опитали прихожан і попросили їх підписати протоколи. За словами жителя Павлівки, під час огляду приміщення силовики вилучили кілька номерів дитячого мусульманського журналу «Золотой родник» і зошит з особистими записами імама. Потім, за словами Іззета, співробітники ФСБ вирушили до будинку керівника релігійної громади, щоб той виніс документи на свою організацію. Всередину будинку представники спецслужб не заходили.

Село Павлівка, в якому відбувалися всі ці події, розташоване на півночі Криму ‒ в Джанкойському районі. Згідно з російським переписом населення 2014 року, а саме цього року Росія окупувала півострів, в населеному пункті живе 354 особи. Мусульманська громада в селі Павлівка має назву «Іхляс». За словами її члена, який побажав залишитися анонімним, свою організацію він і його одновірці зареєстрували відповідно до російського законодавства в 2014 році.

«У нашого імама є посвідчення від нашого кримського муфтіяту, дозвіл на проведення п'ятничних молитов. Він азовське медресе закінчував. Мечеть постійно відвідує 5-6 осіб, це одні й ті ж особи, іноді 7-8 осіб. На цьому п'ятничному намазі 9 осіб було. Решта людей тільки у свята приходять», ‒ розповів він Крим.Реалії.

За словами нашого співрозмовника, їхня мечеть ‒ це звичайний будинок, який члени громади викупили в односельця в середині 2000-х років. Правовстановлювальних документів на будівлю у них немає. Члени «Іхляс» стверджують, що вони неодноразово зверталися до сільської ради із проханням оформити папери на будинок, але результатів це не приносило.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/vandalism/70794/

Следующая новость
Предыдущая новость

Модная одежда Краснодар Какова польза от автономной GSM сигнализации? Гадания онлайн стали реальностью Самая профессиональная служба эвакуации Український католицький університет проводить краудфандингову кампанію на підтримку Центру підприємництва

Публикации