У Чернігові відбувалася конференція «Білоруська інтелігенція в підтримці Білоруської Автокефальної Православної Церкви»

22.08.2019 18:30 0

У Чернігові відбувалася конференція «Білоруська інтелігенція в підтримці Білоруської Автокефальної Православної Церкви»

Конференція «Білоруська інтелігенція в підтримці Білоруської Автокефальної Православної Церкви» два дні відбувалася в Чернігові, бо на батьківщині провести таке зібрання білоруси не можуть. Із різних міст Білорусі, а також із Польщі та США прибули понад сотня її учасників. Про це інформує «Голос України».

Молитвою відкрив конференцію Предстоятель Білоруської Автокефальної Православної Церкви, архиєпископ Новогрудський і Північно-Американський Святослав (Логін). Привітав від Православної Церкви зібрання секретар єпархіального управління Чернігівської єпархії ПЦУ о. Роман Кіник, подарувавши, зокрема, предстоятелю Білоруської Церкви образ Дубенсько-Чернігівської ікони Божої Матері. Український священник висловив упевненість, що і білоруська Церква, як сьогодні українська, колись отримає незалежність.

Представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко нагадав про трагічну долю української та білоруської автокефальних Церков, які були знищені комуністичною владою: і люди, і храми.

Учасники конференції заслухали доповіді та виступи істориків-науковців, які стосувалися історії православ’я в Білорусі і сучасного стану та перспектив відродження. На конференції виступив священник із Білоруського екзархату російської Церкви о. Олександр Шрамко, який повторював давно відомі в Україні заперечення автокефалії.

Цікаві факти наводив професор Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України Олександр Саган. Для допомоги українським бійцям в АТО вірні Української Церкви зібрали станом на лютий 2015-го понад 1 мільйон гривень, а вірні УПЦ МП — 130 тисяч.

Відновлення ідеї білоруської автокефалії в першій половині ХХ століття, РПЦ як твір Йосипа Сталіна, спроба відродження автокефалії при архиєпископі Варлаамі Шишацькому, видатні постаті Білоруської Автокефальної Православної Церкви — ці та інші теми обговорювали на конференції. За словами учасників, конференція стала могутнім підтвердженням прагнення білоруського народу до церковної незалежності.

Як йдеться у повідомленні, зібрання білоруських інтелігентів підтримало українців у боротьбі за територіальну цілісність і незалежність української держави, поставило вимогу реєстрації білоруською владою громад білоруської Церкви. Конференція вимагає зупинити руйнацію національного некрополя в Куропатах, де поховані жертви російської окупації Білорусі, та наголосила на необхідності реабілітації священників і всіх вірних — жертв радянських репресій.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/orthodox_world/76920/

Следующая новость
Предыдущая новость

Хороший юрист по алиментам Изготовление любых видов наружной рекламы Бюро переводов в Киеве Актуальні вакансії для водіїв у Києві Валютообменные операции на выгодных условиях

Публикации