У центрі Львова будівельники виявили фундамент давнього храму

17.06.2019 18:29 0

У центрі Львова будівельники виявили фундамент давнього храму

Після реконструкції фонтану «Кульбаба» на площі Галицькій у Львові будівельники виявили фундамент давнього храму. Про це повідомляє сайт 032 ua.

Як повідомили в НДЦ «Рятівна археологічна служба», всі будівельні роботи на площі Галицькій призупинили, наразі там працюють археологи.

Архітектори кафедри реставрації НУ «Львівська політехніка» припускають, що під фундаментом фонтану «Кульбаба» ховався фундамент давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста.

За словами директора Рятівної археологічної служби Олега Осальчука, замовників проекту реконструкції фонтану попереджали про можливі археологічні знахідки, проте їхні застереження проігнорували. Археологів викликали терміново дослідити територію лише в п’ятницю, коли будівельники вже наштовхнулися на давні мури.

Археологам потрібно кілька днів, аби підтвердити припущення про приналежність фундаменту до давнього храму. Якщо гіпотеза архітекторів правильна, то йдеться про костел Воздвиження Чесного Хреста, що був споруджений навпроти Галицької брами до міста. Його побудували ще у 1530-х роках, а розібрали наприкінці XVIII ст. разом з міськими укріпленнями.

Водночас керівник міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко на своїй сторінці у Facebook зазначила, що від результатів роботи археологів вирішать, яким чином на оновленій площі мають зберегти фрагменти наявного фонтану.

Площа Галицька, де розташовувався фонтан «Кульбаба» і де виявили давній фундамент, історично сформувалась на території частини колишнього Галицького передмістя Львова, що колись прилягало до міських укріплень з південного боку. У давнину тут розташовувалось поселення «Під сторожею». Два лани з цією назвою, навпроти Галицької брами, згадуються у королівському привілеї ще 1386 р. А у 2007 році на площі частково провели археологічні розкопки під час реконструкції дороги. Науковцям вдалось виявити чимало цікавих та цінних знахідок, зокрема, дерев’яний водогін та дерев’яний оглядовий колодязь, фрагмент брукованої дороги XVIII сторіччя, та рештки дерев’яної будівлі, яка датується другою пол. XVIII – пер. пол. XIX ст.

Нагадаємо, на місці фонтану «Кульбаба» на площі Галицькій планували облаштувати сухий фонтан на зразок фонтану, що на площі Митній. Проектанти обіцяли зберегти кам’яні елементи довкола чаші фонтану, адже у майбутньому їх мали використовувати як місця для сидіння.

Зазначимо, фонтан «Кульбаба» демонтували 12 червня.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/76172/

Следующая новость
Предыдущая новость

Написание курсовой и отчету по практике Как правильно выбрать фотографа для фотосессии на яхте? Федерация еврейских общин начинает проект передвижных синагог по четырем областям Украины Варенье из лепестков чайной розы Відкрито запис на курс «Євреї та українці: Тисячоліття співіснування» професора єврейської історії з Чикаго

Публикации