У Франківську презентували історичне дослідження про Голокост

12.02.2019 20:32 0

У Франківську презентували історичне дослідження про Голокост

В Івано-Франківську 10 лютого відбулася презентація науково-історичного дослідження Любові Соловки і Світлани Оришко «150 із 150 тисяч Голокост євреїв Прикарпаття як складова етнодемографічної катастрофи Східної Галичини».

Про це повідомляє видання БРІЗ з посиланням на прес-службу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.

Науковець Любов Соловка, яка близько 20 років досліджує історію галицького єврейства Прикарпаття та його масове знищення в роки Другої світової війни на теренах Станіславщини, розповіла присутнім про презентоване видання. За її словами, видання подає культурологічний зріз внеску відомих галичан єврейського походження в духовний розвиток не тільки краю, але й світової культури, геноцид євреїв у різних округах дистрикту Галичина, вивезення їх у концтабори, розстріли біженців з країн Європи та ін. Основну тему «Голокост євреїв Прикарпаття» розглянуто на базі архівних і мемуарних джерел у триєдиному вимірі: знищення - спротив - порятунок. Значна частина дослідження присвячена саме питанням порятунку та допомоги євреям в УГКЦ на чолі з митрополитом Андреєм Шептицьким та подано численні історії порятунку представників єврейської національності окремими мешканцями краю - Праведників народів світу (де-юре і де-факто)

Співавтор видання - кандидат педагогічних наук Світлана Оришко поділилася з учасниками презентації родинними спогадами, адже її бабуся у роки війни врятувала і переховувала єврейського хлопчика. Вона зауважила, що автори на основі документів Державного архіву Івано-Франківської області та джерел з історіографії Голокосту уклали путівник «Місця скорботи Прикарпаття: місця масових розстрілів євреїв на території Станіславської (Івано-Франківської) області», який піднімає питання меморіалізації таких локацій з метою повернення історичної пам'яті.

Про значення проведеного дослідження, й зокрема про питання відродження життєдіяльності громади в роки незалежної України, говорив на презентації головний рабин Івано-Франківського регіону Мойше-Лейб Колесник.

Новаторський підхід до висвітлення цієї проблеми, олюднення історичних подій, опрацювання великої джерельної бази відзначали у своїх виступах викладачі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: один з рецензентів - завідувач кафедри історіографії і джерелознавства факультету історії, політології та міжнародних відносин Олександр Марущенко, академік Іван Монолатій, доктор юридичних наук Павло Фріс, а також проректор з наукової роботи Івано-Франківської богословської академії Івана Золотоустого Олег Білоус.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/74687/

Следующая новость
Предыдущая новость

Адвентисты собрали около 2000 человек на всеукраинский слет следопытов Изготовление пакетов и нанесение на них печати во Львове Рада церков Вінниччини закликає місцеву владу і мешканців знайти компромісне рішення щодо будівництва кладовища Как быстро одолжить деньги на карту? Наводим чистоту. Советы по уборке квартиры

Публикации