У Сумах відкрили вірменський хачкар, але без дозволу

21.11.2018 9:49 3

У Сумах відкрили вірменський хачкар, але без дозволу

Або узаконювати пост-фактум, або зносити як незаконно споруджений. Такі два варіанти виходу з ситуації бачить головний архітектор області Олег Кривцов. Мова йде про новий пам’ятник, який з’явився у Сумах у сквері «Дружба». Його відкрили 18 листопада. На відкриття хачкару прийшли близько п’яти десятків людей. Майже всі – представники вірменської спільноти у Сумах, інформує UA:СУМИ.

«Це просто пам`ятник архітектури Вірменії, тому що хачкари бувають лише у вірменів. І скільки б тисяч їх не було, кожен майстер робить свої узори. Тобто вони один одного не повторюють. Це прекрасний пам`ятник для нашого міста. Я дуже радий» – поділився враженнями Ашот Амбарцумян, член Вірменської спільноти.

«Є люди, які живуть на цій території. Вони мають право встановлювати те, що їм дорого. Якщо вони цінують, якщо це на добро, на благо свого народу та на благо народу, на території якого вони живуть – це здорово, це культура» – каже Ольга Лопаткіна, сумчанка.

Висота хачкару – три метри. Зроблений із вірменського туфу – каменя, утвореного з вулканічного попелу. Пам`ятний знак встановили усім невинним жертвам вірменського народу, розповів Маркос Оганесян, голова Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви:

«На перехресті історії нашого народу різні були події, які до цього часу з гіркотою згадуються в наших серцях. І, наприклад, остання дата, яка може співпадати – через кілька тижнів це пам’ять про жертв землетрусу в Північній Вірменії 30 років тому. Але було дуже багато історичних подій, які з гіркотою сьогодні згадуємо. І в пам’ять таких і політичних репресій і соціальних – усього, що з гіркотою згадує вірменський народ».

За інформацією представників вірменської спільноти, в Україні встановлено близько вісімдесяти хачкарів. У Сумах для його появи дозволів не брали, говорить Андрій Кривцов, головний архітектор Сумської міськради:

” Ніяких дозвільних документів і ніяких звернень від людей, які це зробили й здійснили – не надходило. – А громадських обговорень ніяких не проводилось? – Ні, не проводилось»

Олег Кривцов, головний архітектор Сумської області, розповів: «Для того, щоб встановити пам`ятник, будь-яка організація має звернутися до міського голови, міський голова повинен дати доручення Управлінню містобудування та архітектури, щоб розглянули можливість встановлення, тому що може бути, що людина захоче посеред дороги поставити і таке інше. Потім на комісії вирішується це питання і готується проект рішення виконкому. І тільки Сумська міськрада має повноваження приймати рішення щодо встановлення пам’ятників. Якщо таке рішення було прийняте, тоді оголошується конкурс на кращу ідею, визначається переможець. Це все проходить прозоро, за участі громадськості і таке інше».

За словами Олега Кривцова, зараз у міської ради є два виходи: або узаконювати цей пам’ятний знак заднім числом, або зносити як незаконний.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/armenian_ac/73588/

Следующая новость
Предыдущая новость

Дизайн интерьера в кафе и ресторанах Купив дизельный компрессор, вы будете на шаг впереди Качественная техника для съемки Купить лобовое стекло на любую модель Оригинальная одежда Bad Boy

Публикации