У Софії Київській представлено записки митрополита Петра Могили та грамоту Петра І

06.10.2019 17:50 0

У Софії Київській представлено записки митрополита Петра Могили та грамоту Петра І

У Софії Київській до 9 жовтня триває виставка унікальних грамот та рукописних книг "Раритети з бібліотеки Софії Київської XVI–XVIII ст." В ефірі Радіо Культура історик-медієвіст, археолог В’ячеслав Корнієнко розповів про особливість експозиції.

"Це наш перший досвід подібної виставки. Ми знаємо, що при Софії Київській Ярослав Мудрий заснував бібліотеку. І якось ця бібліотека завжди асоціювалася з княжими часами. Але в пізніші часи бібліотека також поповнювалася грамотами, рукописами, друкованою літературою. На жаль, найдавніше не збереглося, проте ті предмети, які існували в бібліотеці з XVІ століття, збереглися. Частину з них було передано до Інституту рукопису бібліотеки імені Вернадського. І цей проєкт готувався разом з ними у рамках наукової співпраці", — зазначив В’ячеслав Корнієнко.

Історик зауважив, що оригінальні документи викликають зацікавлення у відвідувачів, насамперед, записки митрополита Петра Могили.

"На виставці представлено 4 грамоти та 4 рукописи. Виставка викликала зацікавлення людей, тому що на оригінали приємно дивитися. Ти бачиш, якими саме були грамоти XVІ–XVIII століть, яким був почерк, як виписували декоративне оформлення. Наприклад, є грамота російського царя Петра І. Цікавими є записки митрополита Петра Могили, які він власноруч вів, коли був митрополитом у Софійському Соборі. Відвідувачі навіть намагаються прочитати їх", — сказав він.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/77363/

Следующая новость
Предыдущая новость

Если хотите увидеть рай на земле – поезжайте на остров Бали Сканер Argox AS-8000: компактное устройство для считывания штрих-кодов Доверяйте вопрос разработки сайтов профессионалам Аппетитные бонусы и море слотов в казино Лавина Впечатления Андрея Колупова о пешей прогулке по Царской тропе

Публикации