У РПЦ заявили, що Константинопольський Патріархат в односторонньому порядку не може проголосити автокефалію Церкви

20.04.2018 22:53 6

У РПЦ заявили, що Константинопольський Патріархат в односторонньому порядку не може проголосити автокефалію Церкви

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон 19 квітня озвучив порталу «Інтерфакс-Релігія» позицію Російської Православної Церкви з приводу звернення до Патріарха Константинопольського з проханням про створення на Україні автокефальної Церкви.

«Створення автокефальної Церкви - це процес, який не може бути ініційований світською владою, тому що, як відомо, Церква в сучасних державах відокремлена від держави, і держава не повинна маніпулювати Церквою, в тому числі в передвиборній боротьбі або в будь-яких ще політичних цілях. Вся концепція створення єдиної помісної Церкви в Україні, відокремленої від Російської Православної Церкви, базується на тезі про те, що в незалежній державі повинна бути незалежна Церква. Якби ми діяли за цим принципом, тоді б, наприклад, Олександрійську Церкву треба було б поділити на п'ятдесят з гаком частин, оскільки вона обіймає всю Африку, а в Африці більше п'ятдесяти держав, Антіохійську Церкву треба було б поділити на кілька частин, Єрусалимську - теж на кілька, і так далі. Такі плани і такі ідеї вигідні тільки ворогам Церкви», - каже Іларіон.

За його твердженням, «церковний розкол в Україні за минулі понад чверть століття набирав обертів завдяки підтримці світської влади і легітимізації розколу - таких прецедентів в історії Церкви не було. Були прецеденти повернення з розколу тих чи інших єрархів, священнослужителів, мирян, груп, об'єднань через покаяння, і тільки такий шлях може запропонувати Православна Церква».

«Ми чули останнім часом про переговори Президента України Порошенко з Патріархом Константинопольським Варфоломієм ... Але ми чули протягом багатьох років дуже тверду позицію Константинопольського Патріарха, який завжди говорив про те, що єдиним главою канонічної Української Православної Церкви він визнає Блаженнішого митрополита Онуфрія. А канонічна Українська Православна Церква не має наміру розривати відносини з Російською Православною Церквою. Ми є єдиною Церквою, яка народилася в київській, дніпровської хрещальній купелі, і, звичайно ж, ні Константинопольський Патріархат, ніяка інша Церква в односторонньому порядку не може проголосити автокефалію тій чи іншій Церкві. Тому ми вважаємо, що ця ініціатива, незважаючи на весь інформаційний шум, який навколо неї зараз піднято, матиме ту ж долю, що й ініціативи попередніх років, і ще раз нагадуємо про те, що рішення української церковної проблеми можливе тільки канонічним шляхом», - прокоментував митрополит РПЦ.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/orthodox_world/70870/

Следующая новость
Предыдущая новость

Большой ассортимент семян овощей и всего, что нужно для урожая Интернет-магазин автозапчастей фав Наружная реклама любого вида Сайт мегаразвлечений и суперпризов Выбирайте лучшее, выбирайте металлочерепицу от завода «КМ»

Публикации