У родинному селі Шептицьких на Яворівщині та у Львові відбудеться День прослави митрополита Андрея

31.10.2019 21:32 0

У родинному селі Шептицьких на Яворівщині та у Львові відбудеться День прослави митрополита Андрея

У п’ятницю, 1 листопада, 75-ті роковини відходу у вічність митрополита Андрея. На Львівщині вшанують його в родинному селі Шептицьких – Прилбичах. Урочистості відбудуться і у Львові.

Про це повідомив Гал-інфо з посиланням на керівника відділу культури, туризму та молоді Яворівської райдержадміністрації Наталію Лялюк.

З її слів, 1 листопада, в День прослави праведного митрополита Андрея Шептицького та 30-річчя виходу УГКЦ із підпілля, духовні заходи розпочнуться об 11:30 із панахиди біля каплиці-усипальниці родини Шептицьких, що в селі Прилбичах Яворівського району Львівської області.

Відтак, відбудеться багатолюдний похід до храму, де об 12:00 священики відправлять Божественну літургію.

О 13:00 в Прилбичах відбудеться свято духовного співу під гаслом – крилатим висловом митрополита Андрея: «Не потоком шумних і галасливих фраз, а тихою, невтомною працею любіть Україну».

О 13:30 у Прилбичах відбудеться презентація виставки Львівського музею історії релігії «На скелі віри».

А о 16:00 в місті Яворові традиційно громада разом з духовенством помолиться за душу Українського Мойсея біля пам’ятника митрополитові Андрею, що у сквері Шептицьких.

У коментарі власкорові Гал-інфо яворівський священик, отець Роман Піта наголосив, що вшанування пам’яті митрополита Андрея Шептицького в храмі Успення Пресвятої Богородиці міста Яворова розпочнеться із нічних чувань.

«У церкві Успення Пресвятої Богородиці м. Яворова, яку в народі називають «Гірною», традиційно під час нічних чувань 1 листопада відбудуться такі духовні заходи: вечірня; катехеза «Жертва митрополита Андрея»; вервиця (радісні таїнства); Божественна літургія; Ісусова молитва (молитва в тиші), агапе (трапеза); акафіст за прославу праведного митрополита Андрея; молебень за хворими (помазання єлеєм); благословення (завершення чувань)», – інформує отець Роман з Яворова.

Як РІСУ інформувала, від 16 жовтня до 12 листопада у Львові проведуть чимало заходів, які присвячені 30-літтю виходу Української Греко-Католицької Церкви з підпілля та вшанування 75-річчя відходу до вічності Праведного Митрополита Андрея Шептицького. Екскурсії Митрополичими садами, у крипті архикатедрального cобору св. Юра, богослужіння, а також заходи у навчальних закладах, бібліотеках та культурних центрах міста – на ці та багато інших подій Церква у співпраці з містом запрошує долучитися і львів’ян.

Урочистості у Львові 1 листопада

  • 10:00 – Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк) та єпископ-помічник Львівської архиєпархії Володимир (Груца).
  • 07:00-22:00 – експозиція особистих речей Митрополита Андрея Шептицького.
  • 13:00 – 18:00 – музичний голос прослави у виконанні хорів та оркестрів Львова.
  • 15:00 – пам’ятний передзвін.
  • 19:00 – свічка пам’яті на площі Святого Юра.

Довідка:

Андрей Шептицький (29.07.1865 – 01.11.1944) очолив Українську Греко-Католицьку Церкву 1901 року. Митрополит мав декілька наукових ступенів: доктор права, доктор теології, доктор філософії.

Митрополит Шептицький перший із вищих єрархів Греко-Католицької Церкви почав використовувати народну мову у спілкуванні із вірними.

Як Митрополит, двічі відвідав Росію (1907, 1912) та Білорусь. Сприяв розбудові Російської Греко-Католицької Церкви. Створив апостольський вікаріат для вірних греко-католицької церкви у Боснії. У 1907 році добився призначення єпископа для США, а в 1912 році – для українців в Канаді.

У міжвоєнний період Митрополит Шептицький продовжував роботу з розбудови УГКЦ. За його ініціативи було засновано Львівську греко-католицьку академію (1928р.), Богословське наукове товариство.

Під час Другої Світової війни Шептицький ставив питання про об’єднання всіх християн України навколо Київського Патріархату у єдності з Римським престолом.

Митрополит підтримував діяльність наукових культурно-просвітницьких товариств «Просвіта», «Рідна школа», «Сільський господар».

Заснував Український національний музей, надавав стипендії молодим українським митцям для здобуття художньої освіти у кращих навчальних закладах Європи.

На сьогодні триває процес беатифікації Митрополита Андрея.

Беатифікація (лат. Beatificatio) – це акт зарахування тієї чи іншої особи до лику блаженних, це своєрідний "нижчий щабель" в процесі підготовки канонізації – безпосереднього зарахування до сонму святих.

16 липня 2015 року Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції кардинала Анджело Амато, СДБ, префекта Конгрегації у справах святих, під час якої затвердив декрети цього відомства, котрі стосуються визнання героїчні чесноти кандидатів на прославу. Першим у цьому списку є слуга Божий Андрей Шептицький, Львівський митрополит УГКЦ.

Підтвердження геройськості чеснот – це один з етапів процесу, після якого для беатифікації потрібно підтвердження чуда, отриманого за заступництвом кандидата на прославу.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/catholics/ugcc/77629/

Следующая новость
Предыдущая новость

Вас интересует создание видеоконтента? Рекомендуем обращаться в компанию «Cinema Friends Production»! Качественная печать ценников Вулкан игровые автоматы на деньги — только для смелых Православные ресурсы Молоді греко-католики Вінниці склали обітницю дотримання дошлюбної чистоти

Публикации