У ПЦУ заперечили перехід ліквідованої УГКЦ львівської парафії у своє підпорядкування

04.03.2019 22:18 3

Православна Церква України не приймала рішення про прийом ліквідованої в УГКЦ парафії церкви Стрітення Господнього, що на вул. Винниченка, 30а у Львові. Це питання обговорювалось під час засідання Синоду Української Православної Церкви 4 березня. Про це ZAXID.NET повідомив керівник інформаційного правління архієрей Православної Церкви України Євстратій Зоря.

Нагадаємо, рішення про перехід до ПЦУ група вірян нібито прийняла під час зборів у неділю, 3 березня. Про перехід до ПЦУ ZAXID.NET повідомив керівник цієї групи вірних Ігор Барановський, але він відмовився повідомляти будь-які деталі.

Наступного дня один із парафіян церкви Олександр Василюк оприлюднив відео з недільного збору громади церкви Стрітення Господнього. На відео видно, що під час зборів парафіян у церкві був присутній архиєрей Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ владика Яків (Макарчук). Під час свого виступу владика Яків спілкується з парафіянами про перехід до Православної Церкви та представляє їм отця Михайла, який провів у церкві службу.

«Ось отець Михайло, якщо даєте згоду, отче [звертається до отця Михайла, на що він схрещує руки, відмовляючись]...Святе місце пустим не буде. Не хоче він– буде другий, третій, десятий. Він [отець Михайло] в душі хоче, але ще не знає як вчините ви з ним і як будуть далі розгортатися події… Ви бажаєте, ви хочете бути православними, і не ви перші», – звернувся до парафіян владика Яків.

Водночас Євстратій (Зоря) запевнив у розмові із ZAXID.NET, що владика Яків, попри те, що був присутній на зборах, не приймав жодного рішення про прийом цієї громади до ПЦУ. За словами Євстратія (Зорі), присутність єпископа була неправильно протрактована групою вірян. Цю ситуацію сьогодні обговорювали під час Синоду ПЦУ.

«За його [владики Якова] словами, його просто запросили прийти подивитися. Він цю парафію не приймав і ніяких рішень не робив, тим більше, що це не є територія, на якій він може здійснювати якусь канонічну діяльність. У Львові є дві єпархії, які належать до нашої Церкви: одну єпархію очолює митрополит Макарій, іншу – митрополит Димитрій. На засіданні синоду 4 березня вони заявили, що цієї громади не приймали. Тому присутність архиєпископа Якова у цьому храмі була якимось чином використана для того, щоб мати певний інформаційний привід», – заявив Євстратій (Зоря).

За словами Євстратія (Зорі), предстоятель ПЦУ Митроплит Епіфаній особисто заявив про неможливість прийняти ліквідовану парафію Стрітення Господнього до Православної Церкви.

«Наша Церква перебуває у взаємодії із УГКЦ і РКЦ. Мені відомо, що митрополит Епіфаній особисто запевнив, що у цю ситуацію наша Церква втручатися не буде. Тобто незважаючи на виявлене бажання членів громади, яке для нас стало несподіванкою, враховуючи всі супутні обставини, до Православної Церкви України ця громада не може бути прийнята», – зазначив архиєпископ Євстратій (Зоря).

Як повідомлялося, церква Стрітення Господнього на вул. Винниченка, 30а уже більше трьох місяців перебуває без настоятеля. Близько 17 років храм спільно використовували римо-католики та греко-католики. Між парафіянами постійно відбувалися суперечки, і восени 2018 року митрополит Львівської архиєпархії УГКЦ Ігор (Возьняк) відкликав з храму свого священика. У лютому 2019 року УГКЦ ліквідувала парафію храму Стрітення Господнього. Частина парафіян перейшла до сусідніх храмів, а група вірних залишилася у храмі Стрітення і не допускає туди вірних РКЦ.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/interchurch_relations/74951/

Следующая новость
Предыдущая новость

Свадебные платья от лучших мировых дизайнеров в салоне Гранд ажур Зачем нужны надгробия Роскошные свадебные платья в салоне «Анабель» Обезболивающие средства Goochie Быстрая доставка вкусной еды на дом

Публикации