У Польщі провели Володимирові читання з нагоди 1050-ліття упокоєння св. Княгині Ольги

29.08.2019 18:19 0

У Польщі провели Володимирові читання з нагоди 1050-ліття упокоєння св. Княгині Ольги

24-25 серпня 2019 р. в єпархіальному санктуарії св. Володимира Великого УГКЦ в Ґданську (Польща) вже вп’яте проходили Володимирові читання, організовані єпархіяльним санктуарієм, Українським Християнським Братством св. Володимира Великого в Польщі та Ґданським відділом Об’єднання Українців у Польщі.

Цього разу вони були присвячені 1050-літтю упокоєння св. Ольги, княгині Київської (+ 969). Повідомляє сайт Ґданської парафії УГКЦ.

Читання розпочалися в День незалежности України, 24 серпня, Святою Літургією за український народ і його державу. Відправив Літургію парох санктуарію св. Володимира Великого о. Йосиф Улицький. Вітаючи присутніх, він вказав на виняткову роль в історії України Володимирового хрещення 988 р. та вплив на свого онука і його вибір рівноапостольної княгині Ольги.

Про історичну місію християнської віри в формуванні української нації та її держави, особливо відзначивши самобутність і значущість для Київської Церкви марійного культу, розповів архиєпископ Харківський і Полтавський УАПЦ Ігор (Ісіченко). Він нагадав про спільність пошани до Пресвятої Діви українських і польських християн, знаком чого став культ Белзької-Ченстоховської ікони Богородиці, а виявом – «чудо над Віслою», коли під Покровою Божої Матері польські та українські вояки зупинили більшевицьку навалу на Європу 1920 р.

Володимирові читання відкрив голова Братства св. Володимира Великого в Польщі Олег Гнатюк. Він представив доповідачів і ознайомив присутніх із концепцією читань, покликаних оприявнити спільні риси київської церковної традиції та їхню роль у творенні новочасної української держави.

Архиєпископ Ігор (Ісіченко) виголосив доповідь «Витоки і виміри ідентичности Київської Церкви». Головними думками доповіді стали розмежування понять «традиція» та «ідентичність»; а також виявлення вимірів ідентичности українського християнства та рівні освіти («релігія Книги»); перебирання на себе Церквою та її клиром ролі духовного лідера нації за умов бездержавности; відкритости до збагачення досвідом як східного, візантійського, так і західного, римського християнства; домінування в культі святих ідей братньої солідарности; переваг спільнотного життя над індивідуальним подвигом; важливої ролі сакрального мистецтва (іконопису, храмового будівництва, церковного співу) в апостольському служінні.

Доповідачі

Проректор Українського Католицького Університету професор Ігор Скочиляс запропонував присутнім власне прочитання пастирського послання Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава «Наша свята Софія». Він виокремив і проаналізував запропоновані Блаженнішим поняття «Київська Церква», «київське християнство», «київська цивілізація», вказавши на їхню інтегративну роль у відновленні єдности спадкоємців історичної Київської митрополії княжих часів, центром якої була Свята Софія Київська.

Конференція продовжилася в ґданській світлиці Організації Українців у Польщі. Архиєпископ Ігор (Ісіченко) і проф. Ігор Скочиляс відповіли за численні питання, поділилися своїми спостереженнями над суспільними процесами, що відбуваються в Україні, динамікою церковного життя.

В неділю, 25 серпня, Володимирові читання розпочалися у санктуарії св. Володимира утренею й Святою Літургією.

Покладення квітів

Після завершення Богослужінь відбулося покладення квітів до пам’ятника св. князеві Володимира Великому. Опісля у світлиці Об’єднання Українців у Польщі пройшла зустріч української громади з консулом України Левом Захарчишиним і архиєпископом Ігорем (Ісіченком). Тематика розмови була вельми широкою, стосувалася різних аспектів сучасного становища України, російської аґресії на Сході, стосунків Церкви й держави.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/history/77004/

Следующая новость
Предыдущая новость

Особенности игры на сайте казино Колумбус Відеоспостереження — чи необхідно його підключати? Диякон УПЦ КП проведе для дітей з особливими потребами концерт «Клавішний Спас» Качественное продвижение и реклама сайтов и социальных сетей Партии с денежными призами на кону

Публикации