У МОЗ розробляється положення про медичне капеланство в лікарнях

21.01.2019 15:43 18

Громадська рада при МОЗ по співпраці з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій розробила проект «Положення про організацію душпастирської опіки у сфері охорони здоров’я».

За інформацією голови Громадської ради Сергія Убогова, проект наразі узгоджується з представниками конфесій та незабаром буде переданий в МОЗ для техніко-юридичного доопрацювання та затвердження, повідомляє Інститут релігійної свободи.

На попередньому засіданні Громадської ради підтримку ініціативі законодавчого запровадження медичного капеланства в Україні висловила в.о. Міністра охорони здоров’яУляна Супрун. Вона наголосила, що медичне капеланство є невід’ємною складовою діяльності лікарень у розвинутих західних країнах, адже душпастирської опіки потребують не лише пацієнти, але й лікарі та інший медичний персонал, особливо у стресових ситуаціях, перед складними операціями або у разі безуспішного лікування з летальними наслідками.

Проект Положення, розроблений Громадською радою МОЗ по співпраці з ВРЦіРО, спрямоване на забезпечення релігійних та духовних потреб пацієнтів, їхніх сімей, а також працівників закладів охорони здоров’я незалежно від їх відомчого підпорядкування, форми власності, профілю та рівня надання медичної допомоги. Наголошується, що душпастирська опіка є складовою комплексного, мультидисциплінарного підходу до охорони здоров’я.

Передбачається, що капелани зможуть здійснювати душпастирську діяльність в закладах охорони здоров’я як штатні працівники (професійні капелани) або на волонтерських (громадських) засадах. Відповідальність за організацію медичного капеланства буде покладено на Душпастирську раду при МОЗ.

Душпастирську опіку в медичних закладах будуть здійснювати капелани, запропоновані зареєстрованими релігійними організаціями та затверджені Душпастирською радою при МОЗ, які мають відповідати затвердженим освітньо-кваліфікаційним вимогам, пройти відповідне навчання чи підвищення кваліфікації.

У свою чергу МОЗ сприятиме забезпеченню свободи совісті і віросповідання, координації міжконфесійної співпраці, розвитку душпастирської опіки у сфері охорони здоров’я, організації матеріально-технічного забезпечення діяльності медичних капеланів та місць для відправлення релігійних обрядів.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/state/legislation/74395/

Следующая новость
Предыдущая новость

Игровые автоматы Чемпион Как получить живые просмотры на Ютубканале Slots City – новый проект для украинских пользователей Русский Вулкан лучшие онлайн слоты Igrosoft, Novomatic, NetEn Джокер Казино – неперевершений ресурс для розваг

Публикации