У Львові презентують наукового видання «Святе знамення і монастир Вараґ у вірменських рукописних джерелах»

12.11.2019 20:45 0

12 листопада 2019 року о 17.00 у головному читальному залі Наукової бібліотеки Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. М. Драгоманова, 5) відбудеться презентація наукового видання «Святе знамення і монастир Вараґ у вірменських рукописних джерелах» архимандрита Ісагака Поґосяна (пер. Андрія Шкраб’юка, відп. за випуск Анушаван Месропян).

Як повідомив РІСУ Анушаван Месропян, наукове видання «Святе Знамення і монастир Вараґ у вірменських рукописних джерелах» в українському перекладі має на меті привернути увагу церковної спільноти та широке коло читачів до унікального явища - Господнього Святого Знамення, а також познайомити з традиціями свят, що започатковані й сформовані під його впливом.

Історія Святого Знамення охоплює три взаємопов’язані часові пласти. Перший – період патріаршества Якова, брата Господнього, знайдення Хресного Древа, частку якого цариця Протоніка вивезла до Риму. Другий – це історія святої діви Гріпсіме, представниці імператорського роду, принесення реліквії до Вірменії, а також сюжет про те, як святиню переховували Гріпсім’янки на схилі гори Вараґ. Третій – історія про те, як у VII ст. монах Тодік та його учень Говел знайшли реліквію. Ці три часові одиниці утворюють одне ціле і покликані показати, як реліквія Хресного Древа Христа опинилася у Вараґу. Тому всі історії, присвячені цій реліквії, незалежно від об’єму і відмінних жанрових ознак, хоча й розповідають про знайдення Хресного Древа зусиллями Протоніки, укінці неодмінно згадують про те, як Гріпсім’янки принесли цю реліквію у Вараґ, а потім історію знайдення святині у VII ст.

У присвячених Гріпсім’янкам сюжетах також підкреслено, що ця реліквія у майбутньому буде знайдена завдяки чуду. І нарешті, у сюжетах Вараґського хреста історії Протоніки та Гріпсім’янок мають одну мету – пояснити виявлення Святого Знамення.

Ця історія, хоч і присвячена прославленню Вараґського монастиря, рівною мірою містить і таємницю Хресного Древа, завдяки чому вказує на суголосся історії Хресного Древа, знайденого в часи цариці Єлени, з оповідями про віднайдення Хреста.

Отже, історія віднайдення та вшанування Хреста Господнього у вірменській традиції відтворена на широкому тлі подій минулого, а також у контексті розвитку літургійної традиції – коли духовна поезія та піснеспіви стають невичерпним джерелом пізнання першовитоків спільної християнської спадщини.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/77769/

Следующая новость
Предыдущая новость

Характеристика имплантации зубов «Траур» - ритуальные услуги и организация похорон в Киеве Православный сайт со всей необходимой информацией Мятежный епископ УПЦ был "отравлен и ждал смерти", но "чудом исцелился" Какими особенностями обладают современные ноутбуки?

Публикации