У Львові греко-католики влаштували конференцію, присвячену реформі монашества

24.11.2017 15:56 12

У Львові греко-католики влаштували конференцію, присвячену реформі монашества

Розпочалася конференція літургією у львівському храмі Святого Андрія. Опісля відбулися секційні засідання. На початок о. Теодозій Янків розповів про стан Церкви після прийняття Берестейської унії та передумови реформи василіанського монашества. Ієромонах підкреслив внесок митрополита Йосифа Велямина Рутського у виборі стратегії розвитку Церкви через реформу монашества Київської митрополії й особливості функціонування нового Чину.
Ректор Василіанського інституту філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського о. Пантелеймон Трофімов у доповіді «Внесок василіанських теологів в українську богословську науку» зазначив, що метою навчання ченців було зміцнення церковної єдності та проповідь унії. Доповідач поділив діяльність ченців василіан на три етапи. Перший етап стосувався полемічної літератури та видатних василіанських полемістів. Другий - написання підручників з богослов’я. Третій стосувався студій філософії, риторики та богослов’я, які знаходилися при василіанських монастирях.
Кандидат історичних наук Мар’ян Лозинський поділився здобутками вчених василіан в українській історіографії. Розповідаючи про суспільні й наукові видання, історіографічні розвідки, дописи у вітчизняних та закордонних виданнях, доповідач говорив про досягнення таких важливих ченців в українській історіографії, як Теодосій Галущинський, Атанасій Великий, Михайло Ваврик, Іриней Назарко, Ісидор Патрило і теперішній дослідник о. Порфирій Підручний. Говорячи про внесок василіан, доповідач зазначив, що вони вміло поєднували церковну та суспільну історію і діяли не тільки на теренах нашої держави, а й у діаспорі.
Про роль добромильських василіан у розвитку духовної культури українського народу розповів доцент кафедри філософії та педагогіки Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького Олег Огірко. Він представив видання ченців, їх співпрацю з художниками, діяльність у школах, семінаріях, їх пошуки та збирання релігійних і народних пісень. Особливо доповідач виокремив внесок митрополита Андрея Шептицького, вихідця з Василіанського чину, великого мецената культури. Крім того, доповідач зазначив, що й душпастирська праця отців василіан сприяла культурному розвитку.
Відтак доктор історичних наук Петро Шкарб’юк виголосив доповідь про василіанських прозаїків та поетів, які у своїх творах обстоювали віру, традицію та Церкву. Також він додав, що всіх їх єднала любов до української мови.
Доповідь кандидата філософських наук з інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України стосувалася історіософських міркувань щодо реформи василіанського монашества в 1617 році. При цьому доповідач врахував як внутрішній державний контекст, так і загальноєвропейську ситуацію та обставини часу.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Вывод из запоя в Москве Почему так любят пиццу? Качественные строительные материалы Казино для тех, кто привык побеждать Стильная одежда Неймара

Публикации