У Львові відкрили вуличну виставку про Голокост

17.07.2018 13:34 12

У Львові відкрили вуличну виставку про Голокост

Відкриття виставки відбувалось на площі Ринок, де розташований один з дванадцяти інформаційних стендів. На презентованих стендах всі бажаючі зможуть ознайомитись з історією як самих місць пам’яті, так і пов’язаних з ними постатей у контексті Голокосту (жертв, рятівників, свідків, винуватців). Концептуально, виставка об'єднує на одному стенді історії про людей з абсолютно різним досвідом Голокосту і вказує на умовність меж, які цей досвід розділяють, на мінливість людської поведінки в умовах вибору «тут і зараз», що здатен на десятиліття впливати на персональні долі та долю суспільства.

Заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко подякував колективу музею та роботу над виставкою та наголосив на важливості пам’яті про події, які відбувались у Львові під час Голокосту. «Означення та маркування місць пам’яті у просторі Львова – важливе для сучасників та майбутніх поколінь», - зазначив він.

Любомир Більо, заступник начальника Управління культури Львівського міської ради, наголосив, що відкриття такої виставки є важливим у контексті відкриття нових сторінок історії міста Львова. «Те, що ці інформаційні куби розташовані у 12 куточках міста дозволяє відкрити для себе Львів з нової історичної ретроспективи», - сказав він.

Михайло Плєсков, президент Львівської обласної благодійної організації БнейБріт «Леополіс» додав, що такі заходи важливі для Львова, адже 75 років ця тема була малознаною для широкого загалу. Також він зазначив, що «Львів – місто пам’яті, аже ми пам’ятаємо не лише світлі сторінки нашої історії, а й темні – і робимо з цього висновки».
На завершення слово взяли творці виставки – Андрій Усач та Ігор Дерев'яний. Андрій Усач наголосив, що, за останніми підрахунками під час Голокосту в окупованій Україні було вбито 1,6 млн євреїв. Серед них майже 160 тисяч львівських євреї, більшість з яких загинули у газових камерах табору смерті Белжець. Однак під час Голокосту було вбито не просто велику кількість людей, а й знищено численні пам’ятки, що мали нагадувати про їхню діяльність. Тому завданням вуличної виставки є в тому числі й виявити ці затерті сліди, нагадати сучасним львів’янам про роль єврейської громади у формуванні Львова, яким він є зараз.

Інформаційні стенди можна побачити на 12 міських локаціях: на Площі Ринок, біля Оперного театру, Просторі Синагог, Цитаделі, на вулиці Шевченка (місце, де розташовувався Янівський концтабір), вул. Шолом-Алейхема, вул. Вітовського, 55, вул. Вугільна, проспекті Чорновола (біля музею «Територія Терору», біля Львівського національного університету, Площі Шашкевича та вул. Шевській).

Виставка створена у межах програми «Lwów, לעמבערג‎, Львів, Lemberg’43: Місто, яке (не) пережило. Меморіальні заходи до 75-ї річниці ліквідації ґетто та Янівського концтабору у Львові». Творці виставки також розробили інформаційний буклет з картою, де відмічені усі локації, завдяки якому кожен бажаючий може пройтись та ознайомитись з усією інформацією, розміщеною на стендах. Путівники можна взяти у музеї «Територія Терору» на проспекті Чорновола, 45 Г та у Центрі надання туристичної інформації, що знаходиться за адресою: площа Ринок, 1.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Основы капитального ремонта в квартире Выбор и покупка 4G модема Организация похорон в Киеве недорого Суши и пивная тарелка в любое время суток Материнские платы: новые или б/у?

Публикации