У Латвії зареєстрували автономну Православну Церкву Вселенського Патріархату

29.10.2019 19:16 0

У Латвії зареєстрували автономну Православну Церкву Вселенського Патріархату

Міністерство юстиції Латвії офіційно зареєструвало Латвійську Автономну Православну Церкву (ЛАПЦ) Константинопольського Патріархату, про це повідомив релігієзнавець Ілля Бей з посиланням на відповідний державний реєстр.

До того православні у Латвії перебували у складі Московського Патріархату, а в країні існувала норма, що одну конфесію може представляти тільки одна релігійна структура. Таким чином існування двох різних православних структур було неможливим. Представники ЛАПЦ намагалися отримати реєстрацію ще з 90-х рр. минулого століття, проте програвали усі судові справи, аж до того моменту, коли справа дійшла до Конституційного суду Латвії, який і визнав неправомірність принципу – одна конфесія – одна церква.

Православ’я на території сучасної Латвії поширилось ще у XI столітті. Тоді ці землі підпорядковувались Київській митрополії. Однак поступово православ’я було витіснене протестантами та католиками, хоча окремі парафії продовжували свою діяльність. Другий розвиток православ’я стався після приєднання цієї території до Російської імперії. У 1863 р. було створено Ризький вікаріат.

Після здобуття незалежності у 1917 р. православні вирішили перейти до юрисдикції Константинопольського Патріархату. У 1936 р. латиші отримали Томос про автономію у складі Вселенської Патріархії. Однак після анексії країн Балтії у 1940 р. цю автономію було ліквідовано, а Латвійську Церкву приєднано до складу Московського Патріархату.

Латвійська Автономна Православна Церква вважає себе правонаступницею ЛПЦ у складі Константинопольського Патріархату та не визнає підпорядкування РПЦ.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/orthodox_world/77605/

Следующая новость
Предыдущая новость

3D принтер для вас Переезды и перевозка мебели Великолепный каталог продукции для детей и их мам Клиника “Эксперт” во Львове — партнер здоровья Соответствие цены качеству

Публикации