У Києві презентують «Єгупець-27» з публікацією перекладів Центру юдаїки

18.04.2018 20:24 18

У Києві презентують «Єгупець-27» з публікацією перекладів Центру юдаїки

«Єгупець» - щорічний альманах художньої літератури та публіцистики, що висвітлює різні аспекти єврейського життя в Україні й поза її межами. На презентації 27-го видання редакційна колегія представить найцікавіше у напрямках прози, мемуаристики, публіцистики та мистецтва.
27-е число альманаху «Єгупець» відкривається текстом виступу Йосифа Зісельса на круглому столі українсько-єврейської зустрічі у Покантіко, США у 2017 році - «Українські та єврейські дисиденти: від спільної боротьби до самореалізації в національних державах». Розділ «Проза» містить оповідання Михайла Короля, Фрідріха Горенштейна, Олени Стяжкіної. У цьому ж розділі представлені роботи шкіл перекладів Центру юдаїки: тут читач може ознайомитися з новими, раніш не публікованими перекладами творів сучасних івритомовних авторів – Аймана Сиксека, Сайєда Кашуа, Ефраїма Кішон, – та «батьків» їдишської класики – Іцхока Лейбуша Переца та Шолом-Алейхема. Рубрика «Поезія» представлена віршами вже знайомої постійним читачам «Єгупця» Інни Лісової та прем’єрними поетичними добірками Катерини Сінченко, Ії Ківи та Ані Хромової, що переклала з івриту поезії Єгуди Аміхая. Розділ «Критика та публіцистика» починається роздумами філософа Володимира Біблера про культуру й освіту, продовжується вибраними інтерв’ю з другого тому «Майдан. Свідчення» та закривається оглядом заходів, що проходили в Києві до 75-ї річниці трагедії в Бабиному Яру.
Рубрика «Мемуаристика» містить видрукувані російською мемуари Катерини Рапай – «Двойная экспозиция», а також спогади Романа Корогодського про Юхима Левіна. Рубрика «Наші публікації» ознайомить читача з унікальним репортажем Матвія Талалаєвського, зробленого ним під час звільнення Освенціма, а також із вперше перекладеними українською роботами Іцхока Ґур-Ар’є, присвяченими дослідженням і життю Семена Анського, прокоментованими Наталією Риндюк. Розділ «Мистецтво» у цьому числі альманаху присвячений п’єсам Шолом-Алейхема на сцені Київського ГОСЕТу, про що пише дослідниця історії єврейського театру в Києві Ірина Мелешкіна, а також єврейським виставкам і колекціям у музеях СРСР у період з 1919-1941, з якими читача знайомить Марина Щербакова. Завершують номер некрологи пам’яті художника Вадима-Костянтина Ігнатова та композитора Вадима Храпачова. На першій та на останній сторінках обкладинки, а також у кінці альманаху після змісту представлені репродукції картин Вадима-Костянтина Ігнатова.
Єгупець - старовинна єврейська назва Києва.
Учасники зустрічі: Олена Стяжкіна, Наталія Риндюк, Олександра Уралова. Модератор: Олександр Фінберг.
Дата та час: 19.04.18 - 19:00
Місце: Магістерська програма з юдаїки в НаУКМА, Кафедра історії, вул. Волоська 8/5.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Как сделать дом уютнее Как освоиться иностранцу в Украине? Покупка и установка памятников из гранита Профессиональный ремонт обуви Перевозка грузов в самые короткие сроки

Публикации