У Києві відкрилася виставка унікальних ікон та стародруків мазепинської доби

22.03.2019 5:39 0

У Києві відкрилася виставка унікальних ікон та стародруків мазепинської доби

До 380-річчя від дня народження легендарного українського гетьмана Івана Мазепи у виставковій залі Успенського собору Національного Києво-Печерського культурного заповідника відкрилася виставка унікальних ікон, живописних і графічних творів, стародруків мазепинської доби.

Про це повідомляє "5 канал", інформує «Україна молода».

Священна чаша для богослужінь, оздоблена дорогоцінним камінням, 300-річна накидка для церковного посуду з причастям, з вишитим гербом Мазепи, а ще – видане коштом гетьмана Євангеліє "Апракос", надруковане кирилицею.

"Унікальне Євангеліє мазепинської доби, 1707 року. Подивіться, якого воно величезного розміру, ін-фоліо, і оце Євангеліє "Апракос" якраз було надруковано коштом Івана Степановича із того рукопису, який був йому подарований", – пояснює співробітниця Києво-Печерського культурного заповідника Ірина Шульц.

А ще на виставці більш як 30 пам'яток декоративно-літургійного мистецтва періоду життя і діяльності Івана Мазепи, які були тісно пов'язані з Києво-Печерським монастирем. Адже Мазепа – чи не найщедріший меценат Української Церкви і Печерської обителі за весь період її історії. І храм для виставки обрали невипадково.

"Успенський собор обрано, бо за часів гетьмана, його коштом, собор був оздоблений у барокових формах, і Мазепа доклав багато зусиль до його розбудови, як і інших пам'яток", – уточнює начальник відділу заповідника Костянтин Крайній.

Серед гостей виставки Ігор Мазепа – нащадок самого гетьмана і голова міжнародної організації "Родина Мазеп".

"Іван Степанович – це найвидатніший представник родини Мазеп. Ми проводимо велику роботу зі збереження його чесного імені, з допомоги тим, хто будує пам'ятники йому, хто ставить про нього вистави, хто робить наукові дослідження", – зазначає Ігор Мазепа.

Наступний крок – розповідає Ігор – створення музею його видатного предка. Ідею ініціював Києво-Печерський історико-культурний заповідник, на теренах якого і має з'явитися музей. А саме, в Онуфріївській вежі, побудованій Мазепою.

"Вже частина внутрішніх робіт зроблена, буде декілька виставкових залів. Наповнення буде як і з фонду, так і будемо залучати і спонсорів, і представників родини Мазепи для збору предметів, які пов'язані з гетьманом", – каже в.о. директора заповідника Олександр Рудник.

Відкрити музей планують уже 2020-го. Відвідати виставку в Успенському соборі можна до вересня.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/75152/

Следующая новость
Предыдущая новость

Выбираем качественный ламинат на пол Як домогтися взаєморозуміння і ефективно вирішувати чоловічі проблеми Товариство українців-католиків зі США організувало для дітей з родин учасників АТО і переселенців ІІІ благодійну школу англійської мови Фотомагниты по хорошей цене Новини Квебеку: Верховний суд виступив на захист онлайн казино

Публикации