У Кам’янському відкриється перша за всю історію міста мечеть

12.10.2019 13:02 0

У Кам’янському відкриється перша за всю історію міста мечеть

Першу культову споруду мусульман готують до відкриття в місті Кам’янське. Реконструкція мечеті триває вже майже два роки коштом добровільних пожертв віруючих. Відкриють 20 жовтня о 14:00 по вул. Василівська (колишня Арсеничева), 60. Основою для мусульманського храму стала стара будівля, зведена у 1913 році. Про це повідомляє Дніпроград.

«Про дату спорудження будинку і його мешканців ми дізналися, знайшовши під час реконструкції будівлі пляшку з посланням майбутнім мешканцям. У цьому будинку до революції жила сім’я Табачінських, родом із Польщі. У сім’ї було п’ятеро дітей, одна з дочок і написала «послання в майбутнє», – розповів імам мечеті «Аль-Басір» у м. Кам’янське Віталій Оверко.

У ході кардинальної реконструкції одноповерховий будинок перетворили на двоповерхову мечеть. Намаз тут почали здійснювати задовго до закінчення будівництва. Після відкриття на першому поверсі мечеті зможуть молитися 20-30 жінок, на другому — близько 100 чоловіків. Всього ж в Кам’янському, за словами імама мечеті, вже понад 800 мусульман.

«Це — і студенти, які приїхали в місто з інших країн, — араби, азербайджанці, татари, дагестанці. Все більше стає і корінних жителів, які прийняли іслам. Наприклад, тільки за останній рік іслам прийняли 15 жителів Кам’янського», – зауважив Віталій Оверко.

Дніпропетровщина і Дніпро — унікальні у своїй мультикультурності та толерантності, запевняють мусульмани.

«Ми ніколи не зустрічалися з проявами ксенофобії! Але, щоб застерегти такі прояви, налагодили діалог із представниками ультраправих сил. Також ісламська громада зробила все можливе для повернення будівлі по вулиці Херсонській, де діяла мечеть. Влада пішла нам у цьому на зустріч. Процес розробки проєкту відтворення мечеті і його реалізації курує кримськотатарська діаспора Дніпра. Головне питання — акумулювати кошти для таких робіт. Сподіваємося, вони почнуться в найближчому майбутньому», – наголосив муфтій Духовного управління мусульман України «Умма», імам Ісламського культурного центру у м. Дніпро Едгар Девлікамов.

Він нагадав, що в Дніпрі по вул. Столярова, 5 вже 5 років працює Ісламський культурний центр, де працюють безкоштовні піврічні курси арабської мови. А до Всесвітнього дня арабської мови, який відзначається 18 грудня, тут уже планують відкрити виставку староарабських письмен і каліграфії.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/other_confessions/islam/77424/

Следующая новость
Предыдущая новость

Складний портативний зарядний пристрій Где найти красивые кеды? Играть на выгодных условиях в Пин Ап казино Материнские платы: новые или б/у? Выбирайте лучшее, выбирайте металлочерепицу от завода «КМ»

Публикации