У Дніпрі освятили найбільший у Східній Європі храм Вірменської Апостольської церкви

20.03.2018 2:46 6

У Дніпрі освятили найбільший у Східній Європі храм Вірменської Апостольської церкви

Новий вірменський храм назвали на честь св. Григора Лусаворича – просвітителя Вірменії та першого Католикоса всіх вірмен. Церемонію освячення провів 17 березня чинний 132-й Верховний Патріарх і Католикос, першоєрарх Вірменської Апостольської Церкви Гарегін II, розповідає власкор РІСУ Софія Богуцька.

Заради цього він спеціально приїхав до Дніпра зі своєї постійної резиденції в Ечміадзинському монастирі. Біля храму його зустрічали понад 2 тисячі вірян та гостей, зокрема, і священнослужителі з усіх вірменських храмів України, Апостольський Нунцій в Україні Клаудіо Гуджеротті та перші особи міста і області. На відкриття також завітали і настоятелі православних, католицьких храмів та представники мусульманської громади Дніпра.

Вірменський храм у Дніпрі почали будувати ще в червні 2003 року. Архітекторами проекту стали Варуджан Айрапетян, Хачик Даніелян та Самвел Макян. Спершу вони спроектували храм на сваях, та згодом вирішили змінити стратегію. На розробку нового плану пішло майже два роки.

Сам храм спорудили зі спеціального каменя - вірменського вулканічного туфу абрикосового кольору. На фасадах церкви майстри вирізьбили орнаменти та фігури священнослужителів. Вулканічний туф – одна із візитівок Вірменії, адже на її території у місті Артик знаходиться одне із найбільших родовищ цієї породи.

Вірменське духовенство

Предстоятель Української єпархії Вірменської Апостольської Церкви архиєпископ Маркос Оганесян особливістю храму святого Григора Лусаворича назвав довге очікування його відкриття. Аби ця подія сталася, багато праці приклали і меценати. «Головне ж, щоб це каміння ожило в молитві», — зауважив верховний єпископ вірмен України, — «Наші віряни отримали храм довгоочікуваний і це освячення священною десницею нашого верховного патріарха і Католикоса всіх вірмен Гарегіна ІІ і, слава Богу, на цьому освяченні та літургії у день свята Григорія Просвітителя освячена ця церква за участі представників й інших церковних організацій. Велика подяка усім за участь».

Освячення храму

Прекрасна архітектурна споруда в традиційному вірменському стилі разом з недільною школою органічно вписалися в образ міста. Це підкреслив заступник міського голови Дніпра Олександр Шикуленко. «З відкриття цього храму для вірменської громади міста починається зовсім інший період життя у нашому місті. Це свідчить про те, що ці люди справді хочуть жити тут – будувати храми, створювати спільне майбутнє», - зауважив посадовець.

До речі, вірмени живуть у Дніпрі вже понад два століття. Громада починалася із 2-х тисяч осіб і нині нараховує понад 40 тисяч. Вірмени - нині одна із найчисельніших спільнот у місті.

Святкову подію відвідав і директор Департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш. «Україна має гордитися тепер найбільшим храмом Вірменської Апостольської Церкви у Східній Європі. Україна давно пишається найдавнішими храмами вірменськими, які збереглися на території нашої держави з 14 сторіччя. Зокрема, у Львові найдавніший з 1363 року. Це говорить про те, що вірменська спільнота в Україні почуває себе як вдома. ВАЦ бере активну участь в Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій», - сказав Юраш. Сказати ж, скільки нині вірменських храмів в нашій державі він не зміг. «Багато храмів ще не передано назад у вірменську громаду. Наприклад, у Західній Україні була ціла мережа вірменських храмів і лише деякі повернулися громаді. Зокрема, нещодавно у Бережанах. Вирішується питання по Львову – по другому храму, в Городенці. Це логічний, поступовий процес.»

Разом з освяченням храму відбулася і перша святкова Літургія. Опісля неї Католикоса всіх вірмен Гарегіна II вітали вихованці недільної школи. Гостям свята на згадку дарували магніти із зображенням церкви та солодкі пряники.

Інтер'єр храму

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/orthodox/armenian_ac/70483/

Следующая новость
Предыдущая новость

Как купить подписчиков в Telegram Психолог, который поможет вам в разных ситуациях Модная и оригинальная одежда с принтами Kanye West для повседневной носки Срочный и недорогой переплет диплома Скупка и оценка антиквариата

Публикации