У День Матері у храмах України відбуваються молитви за матерів та святкові концерти

13.05.2018 10:14 9

У День Матері у храмах України відбуваються молитви за матерів та святкові концерти

День Матері відзначають другої неділі травня, який вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги. У цей день люди висловлюють подяку материнській самопожертві й відзначають День Матері.

Богородиця посідає чільне місце в релігійній свідомості українців. Це пов'язане з ментальністю та суспільним ладом. Ще здавна князі благали її про заступництво, віддавали честь і хвалу Марії за перемогу в битвах. Богородиця стала опікункою козацтва.

В Україні День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була Олена Кисілевська, редактор тижневика «Жіноча доля». Також, 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та інші організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.

У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулося в Україну.

За часів незалежної України свято встановлено «…на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації „Жіноча громада“, Спілки жінок України, громадської організації „Союз українок“…» згідно з Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99. Відзначають його щороку у другу неділю травня.

У храмах України сьогодні відбуваються молитви за матерів та святкові концерти.

Президент України Петро Порошенко звернувся до українців з нагоди Дня Матері.

Про це йдеться у зверненні Глави держави.

«Від щирого серця вітаю вас з прекрасним, осяяним і зігрітим найвищими почуттями, святом – Днем матері.

Мати – це чарівне слово таїть в собі велич добра, любові і теплих спогадів. Немає на землі людини ближче й дорожче, ніж мама. Вона – берегиня родинного затишку та гармонії.

Вирушаючи у далекі життєві мандри, ми беремо з собою пам'ять про зворушливу мамину колискову, ніжність материнських рук та тендітну постать, що напутньо зоріє від рідного порога. У тому, як і ким ми виростаємо, чого досягаємо у житті та що прагнемо передавати вже своїм дітям, ми дякуємо нашим мамам за їх неустанні клопоти і недоспані ночі, за те, що наші радощі й тривоги вони переживали більше від нас самих.

Щоденні щирі материнські молитви допомагають сьогодні вистояти нашим захисникам на Сході України та зберігають віру у кращий завтрашній день. Нехай Господь почує ваші молитви та винагородить вас та ваші сім’ї здоров’ям, Божим благословенням, а нашій державі дарує мир.

Бажаю вам невичерпного джерела життєвої енергії, родинного благополуччя, щастя й добра на довгі літа».

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religious_holidays/71130/

Следующая новость
Предыдущая новость

Рулонные шторы День-Ночь- практичный и удобный атрибут комфорта Оригинальные изделия Adidas Киевские итальянские пиццерии Священики УПЦ освятили місце під пам’ятник десантникам Христианские календари на 2021 год

Публикации