У Білорусі встановили пам’ятник Біблії, яку видав волинський князь

19.12.2017 11:15 6

У Білорусі встановили пам’ятник Біблії, яку видав волинський князь

У Бресті встановили пам’ятник Берестейській або Радзивіллівській Біблії. Бронзову скульптуру виготовили як символ тисячолітньої історії міста.

Друк Берестейської Біблії білоруси вважають знаковою датою в історії Берестейщини, пише видання «Волинь».

Сьогодні влада регіону веде перемовини, щоб викупити оригінал книги, який нині перебуває у приватній колекції. Про це заявив мер міста Александр Рогачук під час відкриття скульптури.

Радзивиллівську Біблію у 1563 році видав князь Микола Радзивілл (Чорний), який є фундатором замку в селищі Олика Ківерцівського району. Це повний переклад Святого Письма польською мовою.

Як відомо, Микола Радзивілл був кальвіністом. Він – один із першопрохідців протестантизму на Волині. Кальвінізмом захопився тоді, коли на власні очі побачив позитивні зміни у розвитку Німеччини, де протестантський рух був дуже популярний. Саме тому Микола Радзивілл заснував у Олиці школу, в якій вчив селян грамоті. На території своїх володінь відкривав протестантські церкви, які називалися збори.
Саме на його гроші в Бресті була видана славнозвісна Берестейська Біблія, на видання якої він витратив весь річний дохід від своїх помість. Всі кошти зароблені і в Несвіжі (нинішня Білорусь) і в Олиці. Микола Радзивілл був переконаним: щоби віра була сильною, людина має молитися не на латині (чужій для неї мові), а рідною мовою. Тоді вона розумітиме суть молитви.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religion_and_culture/69428/

Следующая новость
Предыдущая новость

Диякон УПЦ КП проведе для дітей з особливими потребами концерт «Клавішний Спас» Основные правила при игре в онлайн-слоты Как получить живые просмотры на Ютубканале Политики и духовенство УПЦ пришли к выводу: «Продолжение насильственного втягивания Украины в европейское сообщество является преступлением» Украинское онлайн казино Космолот на 3topora.net

Публикации