Усі президенти України, за винятком Януковича, мріяли про автокефалію Церкви, - Єленський

23.04.2018 18:14 6

Усі президенти України, за винятком Януковича, мріяли про автокефалію Церкви, - Єленський

"Усі Президенти України, за винятком Януковича, мали таку мрію. Усі. І найбільш показовий приклад - Кучма. Він, коли став Президентом, то всіляко підкреслював: мовляв, я - ракетник, і церковні питання мене взагалі не цікавлять. Але в кінці свого другого терміну, даючи інтерв'ю Піховшеку, він зізнався, що дві мрії у нього залишилися невиконаними: ракета не злітала на Марс і не відбулася Єдина помісна православна Церква».

Про це в інтерв’ю "Цензор.НЕТ" розповів народний депутат і релігієзнавець Віктор Єленський, повідомляє UAZMI.

«А знаєте, чому так сталося? Перш ніж відчути це на державному рівні, він відчув такий вакуум на рівні протоколу. Ну, уявіть собі пан-православний сан у Єрусалимі з нагоди двотисячоліття приходу Спасителя в світ. І ось іде Єльцин зі своїм Патріархом Алексієм; іде Желю Желев з Патріархом Максимом; іде румунський Президент з Патріархом Феоктистом; іде Шеварднадзе з Іллею. А Кучма - один. Like a motherless child, як кажуть американці. Тому що його митрополит йде слідом за Алексієм Другим. І на Кучму це справило велике враження. І коли він примчав до Києва, тут як раз був якийсь конгрес. І Кучма на ньому дуже жорстко сказав: "Доки? ..." - і так далі. І те ж саме було і з Кравчуком, і з Ющенком ...", - зазначив він.

Єленський висловив упевненість у тому, що президент Петро Порошенко продумав можливі ускладнення в боротьбі за автокефалію.

Він підкреслив, що Російська Православна Церква повністю відкидає ідею автокефалії Української Церкви і буде всіляко цьому перешкоджати:

"Попередній Патріарх - Алексій - говорив туманно-ухильно: мовляв, ну, коли-небудь це буде можливо ... Ну, він не міг сказати, що цього ніколи не буде. А вперше сказав – те, що цього ніколи не буде - Патріарх Кирило. Сказав - і тим самим спростував всі канонічні норми і правила, яким навчають у навчальних закладах Московського Патріархату. Мені навіть розказували таку історію: до Кирила підійшов дуже відомий професор - і каже: "Ваша Святосте, але те, що ви сказали ... ми ж в академіях і семінаріях вчимо по-іншому ... ". На що Кирило відповів: "Ну, тоді перепишіть!"

Про що йдеться? Перше: завжди вчили, що всі Православні Церкви рівні між собою. А диптихи, тобто табелі про ранги - це по честі. І по честі першим сидить Константинопольський Патріарх, потім Олександрійський, потім Антіохійський, потім Єрусалимський, а потім Російський. Щиро - але не за адміністративним впливом. І зараз Патріарх Кирил каже, що є наднаціональна церква - як Московська - є національні - як у сербів, румунів тощо.

Далі: завжди вчили, що кордони Православних Церков погодяться з державними кордонами. Кирило перекидає і це правило - і доводить його до маразму. Він каже, що кордони Російської Православної Церкви - непорушні. І що спроба відірвати Україну з межі цих кордонів - це посягання не тільки на історію, але і на доктрину. Тобто ситуація васалітету, коли Українська Церква мусить бути в складі Російської, - зводиться в ранг православної доктрини ".

За словами Єленського, під час свого візиту до Києва Кирило прямо сказав, що не допустить автокефалії Української Церкви через найважливіше значення Києва для православного світу.

"У Києві до нього підійшли в Лаврі і запитали: послухайте, крихітна Албанська Церква має свою автокефалію. І малесенька зовсім Церква в Чеських землях і Словаччині - теж має свою автокефалію. Чому ж велика українська не має? Він каже:"Правильно. Тому що Прага ні для кого не була Єрусалимом і Константинополем. І Тирана ні для кого не була. А Київ - наш Константинополь і наш Єрусалим". І в іншому місці він сказав:"Київ для нас так само дорогий, як Мцхета для грузин і Косово для сербів". Тобто дає зрозуміти: ми цього не віддамо", - додав Єленський.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_society/70911/

Следующая новость
Предыдущая новость

Бесплатные игровые автоматы в казино Велосипеды в Кривом Роге На что стоит обратить внимание при покупке кондиционера Для чего дарить цветы? Играйте в слоты без регистрации

Публикации