Урядова Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій поновила роботу

20.04.2018 19:13 3

Урядова Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій поновила роботу

Відкриваючи засідання, Павло Розенко зазначив, що сьогоднішнє рішення Верховної Ради України щодо підтримки звернення президента України до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православній Церкві в Україні є непересічною подією. «Верховна Рада України сьогодні підтримала офіційне звернення Президента України до Вселенського Патріарха із проханням про надання Томосу про незалежність Православній церкві в Україні. Це непересічна подія», - цитує сайт Кабміну віце-прем’єр-міністра.
Павло Розенко підкреслив, що створення єдиної помісної Православної Церкви в Україні ще більше укріпить релігійну свободу в Україні, міжконфесійний мир, та зміцнить незалежність України. «Я повністю підтримую ініціативу Президента України щодо створення об’єднаної Української Православної Церкви. Ця ініціатива жодним чином не означає, що буде порушений конституційний принцип свободи совісті та віросповідання і відокремлення держави від церкви. З боку держави є чітке розуміння, що у питанні релігії будь-який примус чи заборона є категорично неприпустимими. Створення і розвиток Єдиної Православної Церкви, навпаки, - укріпить релігійну свободу в Україні, міжконфесійний мир і стане ще одним етапом утвердження незалежності нашої держави», - наголосив він.
«Такі процеси проходила абсолютна більшість європейських країн. Переконаний, що цей процес успішно пройдемо і ми», - підсумував віце-прем’єр-міністр.
У ході засідання Комісія розглянула низку актуальних питань, зокрема, спрощення процедури реєстрації релігійних організацій та повернення у власність чи передачу у безоплатне користування культових будівель і майна, що використовуються не за призначенням.
Окремо Комісія розглянула ситуацію із забезпеченням прав віруючих та релігійних організацій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей та в Криму. За словами учасників засідання, на окупованих територіях масово порушуються права людини на свободу совісті та віросповідання, є численні факти, використання релігії для боротьби з інакомисленням.
У засіданні взяли участь архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду, керуючий Чернігівською єпархією УПЦ Київського Патріархату Євстратій (Зоря), протоієрей, керівник Департаменту зовнішніх церковних зв’язків УГКЦ Олекса Петрів, радник з юридичних питань при курії Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької Церкви в Україні Олексій Браславець, помічник старшого єпископа з питань державно-конфесійних та міжконфесійних відносин Української християнської євангельської церкви Ігор Лук’янов, керуючий справами Всеукраїнського союзу об’єднань євангельських християн-баптистів Володимир Кондор, шейх, член президії Духовного управління мусульман України, керівник департаменту зовнішніх зв’язків Хусамеддін Аль-Халавані, радник головного рабина Києва та України Об'єднання іудейських релігійних організацій України Геннадій Білорицький, представники відповідних міністерств і відомств.
Комісія з питань забезпечення реалізації прав релігійних організацій була утворена постановою Кабінету Міністрів України від 25 червня 2008 року як постійно діючий консультативно-дорадчий орган.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Примите оправданное решение на счет решебников Золотые крестики в Украине со скидкой Вячеслав Моше Кантор – великий человек современности Украинский Вулкан - где выбрать лучший вариант? Что подарить иностранцу из сувениров?

Публикации