УПЦ обговорює подальшу співпрацю з католицьким фондом

19.09.2017 15:08 6

УПЦ обговорює подальшу співпрацю з католицьким фондом

На запрошення організаторів і з благословення керуючого справами УПЦ (МП), ректора Київської духовної академії митрополита Бориспільського і Броварського Антонія (Паканича), у роботі конгресу взяв участь доцент КДА Сергій Бортник.
Він взяв активну участь у роботі конгресу, зокрема очолив групу, що зосередилась на напрямку «Християнська та національна ідентичність: напружені відносини».
В кулуарах конгресу були обговорені напрямки подальшої співпраці німецького Фонду та Синодальних структур УПЦ (МП).

Також 13 вересня керуючий справами УПЦ, ректор Київської духовної академії і семінарії і митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич) зустрівся у Києві з делегацією фонду німецьких католиків «Реновабіс» на чолі з архієпископом Берліна доктором Хайнер Кохом.
У делегацію увійшли генеральний директор Фонду «Реновабіс» священик Крістіан Хартл і віце-президент німецького бундестагу Йоханес Зінгхаммер. З боку УПЦ у зустрічі взяли участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, співробітник ВЗЦЗ, доцент КДА С.М. Бортник, проректор з науково-богословської роботи КДА професор В.В. Бурега, старший помічник ректора з навчально-методичної роботи професор архімандрит Сильвестр (Стойчев).
Німецька сторона цікавилася розвитком православного богослов’я в Україні і нинішнім станом Київської духовної академії. Під час зустрічі співбесідники торкнулися теми міжконфесійних відносин в Україні, а також суперечливих ініціатив українських законодавців у релігійній сфері.
Сторони також обговорили напрямки подальшої співпраці. "Зустріч відбулася в теплій та дружній атмосфері, а після завершення спілкування учасники зустрічі обмінялися подарунками", пише сайт УПЦ.
Крім того, з 3 по 12 вересня представники німецького Благодійного фонду «Реновабіс» на чолі з його очільником отцем-доктором Хрістіаном Гартлем взяли участь у Синоді єпископів УГКЦ у Львові.
Секретар Синоду єпископів УГКЦ владика Богдан (Дзюрах) розповів, що Благодійний фонд «Реновабіс» понад 25 років тому створила Німецька Єпископська Конференція. Завдання фонду − допомога в духовному і структурному відродженні Католицької Церкви в пострадянських країнах – Центральної і Східної Європи, а також Середньої Азії: Таджикистан, Узбекистан, Казахстан.
Владика зазначив, що УГКЦ має з представниками «Реновабісу» зустрічі на різних рівнях. «І це була гарна нагода, – підкреслив владика Богдан, – щоб, з одного боку, подякувати від імені всієї Церкви. А з іншого боку, аби підкреслити, що ця допомога − це не односторонній шлях, а слід її сприймати в категорії обміну дарами. І це саме постійно пригадують німецькі партнери, які, кажуть, що даючи нам якісь матеріальні блага, користають від нас в духовному плані. Бо для них свідоцтво Церкви-мучениці є надзвичайно цінним і вони також стараються, аби голос української Церкви було чутно в Німеччині».
Разом з представниками «Реновабісу» на Синод прибув і представник німецької державної влади – віце-президент німецького Бундестагу Йоганес Зінґгаммер. «Слід підкреслити, що це вперше особа такого великого рангу брала участь у засіданнях Синоду Єпископів УГКЦ», – додав секретар Синоду.
«Ми всі розуміємо, яку важливу роль відіграє Німеччина в сучасній українській історії і в подіях, пов'язаних з російською військовою агресією проти України. Нам було важливо і цікаво довідатися, яку позицію займає і в найближчому майбутньому займатиме німецька влада. Наш гість запевнив нас, цитую дослівно, що Україна не є самотньою і що Україна є частиною Європи. Водночас запевнив, що підтримка Німеччини для українського народу, захист її незалежності та територіальної цілісності залишається пріоритетом у зовнішній політиці німецької держави», − повідомив секретар Синоду УГКЦ.
Владика Богдан розповів, що теперішній очільник організації «Реновабіс» отець-доктор Хрістіан Гартль був обраний на свою посаду менше року тому. І він приїхав, щоб, за його словами, дати сигнал, знак. А цим знаком має бути солідарність німецьких католиків з українською Церквою, з українським народом. Доктор Гартль зауважив, що після свого призначення, він цілком свідомо планував подорожі. Спершу він поїхав до Албанії, яку називають «убогим домом Європи». Адже ця країна дуже натерпілася від комуністичного режиму, який був нищівний до віруючих всіх конфесій.
Друга його поїздка була до Росії, у далекий Новосибірськ, щоб підтримати католиків і християн інших конфесій. І третя подорож – в Україну, яка мала підкреслити вагу України і української Церкви в діяльності Благодійного фонду «Реновабіс».
Представники «Реновабіс» також побували на відкритті нової бібліотеки Українського католицького університету, до побудови якого теж долучилася ця організація.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

УПЦ КП презентувало відео «90 псалом - молитва воїна та капелана» Смогут ли Flutter Entertainment и Stars Group создать общий бизнес? Цифровая полиграфия в Киеве: где заказать качественные услуги Чем онлайн слоты Gaminator покорили сердца многомиллионной аудитории игроков? У Львові вандали знесли голову скульптурної Богородиці

Публикации