УПЦ МП тричі дезінформувала про ставлення Афону до ПЦУ, - ЗМІ

12.07.2019 22:57 0

УПЦ МП тричі дезінформувала про ставлення Афону до ПЦУ, - ЗМІ

Офіційний сайт УПЦ МП поширив новину "Кінот Святої Гори звернувся до МЗС Греції з вимогою захистити Афон від провокацій українських розкольників", в якій надав читачам неповну інформацію з приводу події, чим ввів читачів в оману. Подібна практика інформування про події, пов'язані з ПЦУ, стала традиційною на сайті УПЦ МП, повідомляє портал "Релігія в Україні".

З посиланням на грецьке інформаційне агентство "Romfea" сайт УПЦ МП пише, що «Кінот Святої Гори Афон звернувся до міністра закордонних справ Греції Джорджа Катругалоса з рішучим протестом у зв’язку з візитом делегації новоствореної «ПЦУ» на Святу Гору».

Йдеться про делегацію ПЦУ на чолі з митрополитом Михайлом Зінкевичем — вона перебувала на Афоні у квітні 2019 р., де серед іншого сфотографувалася з прапорами України і заспівала національний гімн. Така практика поширена серед паломників — у мережі інтернет можна знайти багато світлин з Афону, на яких паломники розгортають прапори своїх країн, долучаючи таким чином ідентичність свого народу до цього молитовного місця. Проте це не схвалюється ченцями Афону, які вбачають у таких акціях привнесення світського духу на молитовний півострів.

«Така дія цього “митрополита”, — цитує сайт УПЦ МП грецьку публікацію, хоча в її оригіналі лапок немає, — є порушенням статті 184 Конституції Афона “Всі моральні, релігійні, церковні, соціальні, націоналістичні і будь-які інші види пропагандистських дій на Святій Горі категорично заборонені”».

Далі сайт УПЦ МП пише, що така поведінка делегації ПЦУ, на переконання Кіноту, «несумісна з ісіхастичним, духовним і священним характером нашої Святої Землі та її тисячолітньою традицією, створює небезпечний прецедент для повторення таких дій будь-якою стороною та розпалення націоналістичних конфліктів у них; повністю суперечить Статуту Святої Гори», у зв’язку з чим Кінот «закликав Міністерство закордонних справ Греції вжити необхідних заходів і запобігти подібному в майбутньому, аби зберегти недоторканість Святої Гори Афон».

Таким чином, звернення афонітів було подано у новині як таке, що стосувалося винятково ПЦУ, причому як "розкольницької" структури.

Проте 4 липня виконавчий директор в БФ "Православний спадок України на Святій Горі Афон" Андрій Ус оприлюднив свій коментар з цього приводу, в якому зазначив, що насправді це звернення представників Афону до міністра було присвячено не лише акції ПЦУ, а загалом діям багатьох паломників, зокрема з РПЦ. Андрій Ус пише, що з переліку порушень паломниками громадського порядку на Афоні висмикнули уривок про паломників ПЦУ і почали його активно тиражувати, тоді як "зі слів афонітов, у листі йшлося не тільки про поведінку прочан ПЦУ, а й інших, які поводяться також: росіян, сербів, молдаван, румунів...".

Андрій Ус назвав поширену у православних ЗМІ новину "перекрученою і однобокою". На фото, які він додав до свого коментаря, видно, як віряни Московського Патріархату розгортають на Афоні прапори "Донецької народної республіки" та інших угруповань.

Попри це, сайт УПЦ МП так і не виправив свою новину. Характерно, що у лютому 2019 р. сайт УПЦ МП також викривив позицію офіційного Афона щодо ПЦУ, а у червні 2019 р. дезінформував про необхідність брати від УПЦ МП довідки всім українцям, які їдуть на Афон.

Нагадаємо, що у червні 2019 р., під час чергового паломництво на Афон, клірики ПЦУ співслужили братії монастиря Ксенофонт і причащалися в монастирі Пантократор. Також делегація відвідала монастирі Іверон, Філофей, Новий Есфігмен, Каракал і скити св. пророка Іллі та св. Андрія Первозваного.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/orthodox_relations/76480/

Следующая новость
Предыдущая новость

Красивые детские фотозоны по выгодной цене Глава УГКЦ у Краматорську: «Парафії УГКЦ Східної України є дорогоцінними перлинами в короні Вселенської Церкви» Быть уверенным в качестве – заказывать работы на «Курсовичок» Впечатления Андрея Колупова о пешей прогулке по Царской тропе На чем зарабатывают букмекеры?

Публикации