УПЦ МП досі не може визначити характер війни на Донбасі

31.07.2019 23:49 0

УПЦ МП досі не може визначити характер війни на Донбасі

Релігієзнавець Дмитро Горєвой підловив на маніпуляції представника УПЦ МП Миколая Данилевича. В інтерв'ю на «Радіо Марія» цей священнослужитель зокрема заявив, що Церква не повинна висловлюватись щодо характеру війни на Донбасі.

«Кожна війна – це конфлікт, і називати війну конфліктом не є помилкою, це абсолютно правильно, – сказав речник УПЦ МП. – Те, що відбувається там,– це війна, але питання в тому, яка саме – міжусобна або за участю іноземних сил...».

За словами о. Миколая, визначати характер війни це справа держави, а не Церкви.

«Нехай вони самі між собою розберуться – це війна між Україною і Росією або це, все-таки, внутрішній конфлікт, або внутрішній конфлікт з елементами зовнішнього втручання. Це питання до Генерального штабу, до кого завгодно – тільки не до Церкви і священиків», - заявив він.

Дмитро Горєвой таке пояснення священнослужителя назвав «брехнею» та «маніпуляцією».

Про це експерт написав у себе на Фейсбуці.

«Українська влада визначилась з характером конфлікту на Донбасі. Це збройна агресія Російської Федерації. Це визначено Постановою Верховної Ради України від 27 січня 2015 року, Постановою Верховної Ради України від 21 квітня 2015 року, Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській області».

Цього цілком достатньо, щоби зрозуміти, що ця платівка УПЦ МП, про те що нехай держава спочатку сама визначиться, ‒ явно брехлива та маніпулятивна», - зауважив релігієзнавець.

Ще однією брехнею експерт назвав твердження о. Данилевича, що Церква буцімто не має права визначати характер війни.

«І ця брехня ще підступніша, тому що ті, хто не знає нюансів церковних документів, може в це повірити. Проте внутрішніми документами встановлюється геть інше.

Відкриваємо Соціальну концепцію УПЦ, розділ VIII, пункт 3, абзац 4:

«За нинішньої системи міжнародних відносин часом буває важко відрізнити агресивну війну від оборонної. Грань між першою і другою особливо тонка у випадках, коли одна чи декілька держав або світова спільнота розпочинають воєнні дії, мотивуючи їх необхідністю захисту народу, який є жертвою агресії (див. XV. 1). У зв'язку з цим питання про підтримку або осуд Церквою воєнних дій потребує окремого розгляду кожного разу, коли такі розпочинаються або виникає небезпека їх початку»", - наводить цитати Горєвой.

Релігієзнавець також зазначає, що Церква має всі повноваження засудити агресивну війну, коли вона починається, або коли тільки виникає небезпека її початку.

«Однак УПЦ (МП) жодного разу не збиралась з приводу цього питання. Тобто за 5 років війни на їхній канонічній території, вони навіть не спромоглися визначити який характер війни, від якої страждає їхня паства.

Гідно, православно, канонічно», - резюмує Дмитро Горєвой.

Ссылка на первоисточник: https://risu.org.ua/ua/index/all_news/community/religion_and_policy/76700/

Следующая новость
Предыдущая новость

Телеканал ICTV снял фильм о главе УПЦ КП Лучшие подарки для близких Каталог футболок с огромным списком рисунков Еще больше возможностей приобрести товары по выгодной цене Капелан УПЦ КП прочитав військовим лекції «Цінність християнського життя» та «Вартість і призначення людини»

Публикации