УПЦ (МП) висловила готовність до переговорів з УПЦ КП і хоче збільшити кількість священнослужителів для підтримки бійців у зоні АТО

22.12.2017 14:26 33

УПЦ (МП) висловила готовність до переговорів з УПЦ КП і хоче збільшити кількість священнослужителів для підтримки бійців у зоні АТО

Синод УПЦ подякував Архієрейському Собору РПЦ від імені всієї УПЦ "за особливу увагу до життя Української Православної Церкви" і "наголосив на важливості прийнятих рішень" для УПЦ, "зважаючи на складну суспільно-політичну ситуацію в Україні". Як відомо, зазначений Собор РПЦ обмежив самостійність УПЦ.

Також Синод УПЦ "висловив готовність до ведення переговорів з тими, хто перебуває поза єдністю з Українською Православною Церквою, для подолання розколу в українському Православ’ї та відновлення церковного спілкування". Йдеться про пропозицію патріарха Філарета, предстоятеля УПЦ Київського Пактріархату, який запропонував РПЦ взаємне прощення, у зв'язку з чим в РПЦ створили відповідну комісію. До складу цієї комісії ввійшли і представники УПЦ.
Серед кадрових рішень, що розглядалися на засіданні Синоду УПЦ, найбільш значними стали звільнення митрополита Бориспільського і Броварського Антонія (Паканича), керуючого справами УПЦ, з посади ректора Київської духовної академії і семінарії, а також призначення голови Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ архієпископа Ірпінського Климента (Вечері) керуючим Ніжинською і Прилуцькою єпархією (замість померлого архієрея).
Синод подякував митрополиту Бориспільському і Броварському Антонію "за багаторічні плідні труди на посаді ректора Київської духовної академії і семінарії" і призначив замість нього на цю посаду архімандрита Сильвестра (Стойчева), проректора з навчально-методичної роботи Київської духовної академії і семінарії, обравши його єпископом Білогородським, вікарієм Київської митрополії.
Митрополит Антоній розповів на засідання Синоду про нещодавню зустріч з патріархом Константинопольським Варфоломієм І, на якій "йшлося про стан міжконфесійних відносин в Україні та про поточну ситуацію в українському Православ’ї", висловлювалися "перспективи і думки про майбутнє Української Православної Церкви".
Синод подякував патріарху Варфоломію за "конструктивне спілкування, а також за підтримку Української Православної Церкви", і підтвердив "готовність Української Православної Церкви до подолання церковного розколу в Україні на канонічних засадах". Разом з тим Синод "відзначив необхідність подальших контактів" УПЦ з Константинопольським Патріархатом для укріплення міжправославної єдності.
Синод також схвалив "миротворчі ініціативи Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, спрямовані на визволення військових з полону", висловив вдячність патріарху Московському Кирилу "за увагу до прохань, які надходять на його адресу, від рідних та близьких українських військовополонених, а також за дієві зусилля щодо їх визволення з полону", і закликав членів УПЦ "посилити молитви про найшвидше визволення всіх військових з полону і повернення їх у рідні домівки".
Заслухавши звіти синодальних установ за річний період, Синод схвалив їх роботу. Зокрема затвердив Концепцію і Положення про наставництво УПЦ над дітьми-сиротами; доручив голові Церковного суду УПЦ митрополиту Кам’янець-Подільському і Городоцькому Феодору надати на наступне засідання Синоду проект Положення про Церковний суд УПЦ; благословив Синодальному відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України продовжити співпрацю з єпархіями "для духовно-пастирської опіки військовослужбовців, учасників бойових дій та їхніх родин", а також "забезпечити необхідну кількість священнослужителів Української Православної Церкви для духовно-пастирської опіки військовослужбовців, які перебувають в зоні АТО".
Також синодали попросили Відділ релігійної освіти, катехізації і місіонерства підготувати інформацію про кількість недільних шкіл та інших просвітницьких закладів при парафіях та монастирях; доручили Літургічній комісії у взаємодії з єпархіальними архієреями "впорядкувати існуючі богослужбові тексти на честь новопрославлених святих і святинь... та налагодити процес з підготовки нових текстів служб"; благословили Представництву УПЦ при європейських міжнародних організаціях "і надалі інформувати органи, організації та представників міжнародного правозахисного механізму, у тому числі ОБСЄ, Раду із прав людини ООН, систему спеціальних доповідачів ООН, комісії та комітети парламенту ЄС, що опікуються питаннями релігійної свободи, про стан дотримання прав віруючих" УПЦ, "забезпечувати систематичне доведення до відома" вказаних структур позицій УПЦ з нагальних соціальних, гуманітарнимх правових та ін. питанням.
Синод прославив низку місцевих шанованих ікон та встановив відповідне святкування, зокрема на честь Луганської ікони Божої Матері, що знаходиться в Петро-Павлівському кафедральному соборі Луганської єпархії, ікони Божої Матері «Непроходимая Врата», що знаходиться у Свято-Сергіївському жіночому монастирі Горлівської єпархії (с. Сергіївка Слов’янського району Донецької області) тощо.
Рапорт Преосвященного митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, голови Комісії по канонізації святих при Священному Синоді Української Православної Церкви, про причислення до лику місцевошанованих святих Ніжинської єпархії Пелагії Горленко (+1855) з встановленням дня її пам’яті 8 / 21 жовтня (старий / новий стиль).
Рішеннями Синоду утворено декілька нових монастирів, зокрема Свято-Покровський жіночий монастир Горлівської єпархії на місці Свято-Покровського скита Свято-Сергіївського жіночого монастиря (м. Лиман Донецької області).
Згідно поданих прохань від клірика Київської єпархії ієродиякона Ігнатія (Столярова Артема Івановича) і заштатного клірика Сімферопольської єпархії протоієрея Георгія Володимировича Кузнецова, Синод позбавив їх священного сану.

Источник

Следующая новость
Предыдущая новость

Преимущества покупки пластиковых окон с Алиас-Киев Профессиональный ведущий на праздник Значение и особенности великого православного поста Стильная одежда Неймара Легкие победы для всех решительных участников

Публикации